Arbuscular mycorrhiza의 접종방법 및 인산시용량이 고추(Capsicum annum L.)의 초기생장에 미치는 영향

Effects of Arbuscular Mycorrhiza Inoculation and Phosphorus Application on Early Growth of Hot Pepper(Capsicum annum L.)

  • 발행 : 1999.03.30

초록

인산축적 시설재배지에서 Arbuscular mycorrhizal fungj의 이용을 위한 기초자료를 얻고자 비교적 내생균근균의 의존도가 높은 고추를 대상으로한 AMF의 전종방법 및 인간시용량에 따른 AMF의 접종효과를 검토하였다. 두 균주의 접종효율을 증진하기 위하여 접종시기, 접종밀도 및 배합토내 인산수준에 따른 고추의 생장반응을 본 결과, 배지내 인산수준별로는 $200mg\;P\;kg.soil^{-1}$이하의 수준에서 AMF접종시 유의적인 생체중 증가를 보였다. 인산시비량에 따른 고추의 AMF 감염율은 두 종 모두 인산수준이 낮을수록 높은 경향이었고 고추의 생체중은 무접종에 비하여 5~34%정도 높았다. 또한 AMF의 접종시 고추의 무기성분은 $P_2O_5$, $K_2O$의 함량이 뚜렷이 증가하였으며 특히 인산과 칼륨은 지상부에 비해 지하부에서의 증가가 더욱 뚜렷하였다. 이상의 결과로 보아 고추의 육묘시 AMF를 접종하면 지하부의 발달로 인한 고추이식시 근부손상의 감소와 이식직후 묘의 활착회복 및 균일성의 증가로 생육촉진효과가 증대될 것으로 기대되었다.

This study was conducted to examine the effects of Arbuscular Mycorrhizae inoculation and phosphorus application on early growth of hot pepper. Gigaspora margarita and Acaulospora spinosa were chosen for this investigation and inoculated into soils of different P levels by varying inoculation time and density. After treatment, some relevant growth responses of hot pepper were measured. Regardless of soil P levels, hot peppers treated with arbuscular mycorrhizal fungi had 5~34% more fresh weight than those untreated, but the effect of inoculation time and density was not different between two species. With decreased P levels, the infection rate and dependency of hot peppers increased. The content of P and K of AMF-inoculated hot peppers increased with increasing P levels, but the shoot to root ratio of those elements decreased. The results of this study showed that inoculation of AMF would be effective in promoting growth of hot pepper seedlings and increase transplant adaptation due in part to the resulted higher root development.

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