Korean Journal of Soil Science and Fertilizer (한국토양비료학회지)
- Volume 32 Issue 2
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- Pages.123-131
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- 1999
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- 0367-6315(pISSN)
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- 2288-2162(eISSN)
Physico-Chemical Properties of Soils at Red Pepper, Garlic and Onion Cultivation Areas in Korea
우리나라 고추, 마늘 및 양파 주산지 밭토양의 물리·화학적 특성
- Sohn, Bo-Kyoon (Dept. of Agricultural Chemistry, Sunchon National University) ;
- Cho, Ju-Sik (Dept. of Agricultural Chemistry, Sunchon National University) ;
- Kang, Jong-Gu (Dept. of Horticulture, Sunchon National University) ;
- Cho, Ja-Yong (Dept. of Agricultural Chemistry, Sunchon National University) ;
- Kim, Kil-Yong (Dept. of Agricultural Chemistry, Chunnam National University) ;
- Kim, Hyun-Woo (Chunnam Agricultural Research and Extension Service) ;
- Kim, Hong-Lim (Horticulture Environment Divison, National Horticulture Research Institute, RDA)
- 손보균 (순천대학교 농화학과) ;
- 조주식 (순천대학교 농화학과) ;
- 강종구 (순천대학교 원예학과) ;
- 조자용 (순천대학교 농화학과) ;
- 김길용 (전남대학교 농화학과) ;
- 김현우 (전남농업기술원) ;
- 김홍림 (농촌진흥청 원예연구소)
- Published : 1999.06.30
Abstract
To get the basic information for the improvement of the optimum levels of upland soil fertility and fertilizer application, the soil samples in two hundred fifteen site were collected from the major condiment vegetable cultivation areas such as red pepper, garlic and onion fields. Physico-chemical properties of the soil samples were investigated. Soil texture distribution of soil samples in red pepper, garlic and onion cultivation areas was in order of loam (L), sandy loam (SL), silt loam (SiL) and clay loam (CL) (35.4, 31.6, 14.9 and 7.0%, respectively). The average pH of soil in garlic and onion cultivation areas were over pH 6.0, whereas in red pepper was under pH 5.5. The frequency distribution of soil pH in total sampling sites were 58.7% in under pH 6.0 and 21.4% in below pH 5.0, in contrast to 10.3% in over pH 7.0. The organic matter contents were in the range of
우리나라의 주요 조미채소인 고추, 마늘 및 양파 주산지 토양의 물리화학적 특성 및 화학성분함량을 조사하여 토양관리 및 시비 기준설정의 기초자료로 활용하기 위하여 고추(132개지점), 마늘(59개지점) 및 양파(24개지점) 주산지 총 215개 지점의 근권토양을 채취하여 분석하였다. 우리나라 고추, 마늘 및 양파 주산지 토양은 사양토(SL)와 양토(L)가 전체의 68% 이상을 차지하였으며, 토성별 빈도분포는 양토(L. 35.4%) > 사양토(SL,31.6%) > 미사질양토(SiL, 14.9%) > 식양토(CL.7.0%)의 순이었다. 토양 pH는 마늘 및 양파재배지 토양은 평균 6.0 이상이었으나 고추재배지 토양은 5.5로서 낮았으며, 전체조사지역의 58.7%인 126개 지점이 6.0 이하였으며, pH 5.0 이하인 지점도 전체의 21.4%인 46개 지점이었으며, 7.1 이상인 지역은 약 10.3%인 22개 지점이었다. 토양유기물 함량은 전반적으로