Residue analysis of the systemic insecticide carbofuran in some crops and its safety evaluation

몇가지 작물중 침투성 살충제 carbofuran의 잔류 및 안전성 평가

  • Lee, Jae-Koo (Department of Agricultural Chemistry, Chungbuk National University) ;
  • Choi, Sin-Jong (Department of Agricultural Chemistry, Chungbuk National University) ;
  • Kyung, Kee-Sung (National Institute of Agricultural Science and Technology, RDA) ;
  • Ahn, Ki-Chang (Department of Agricultural Chemistry, Chungbuk National University) ;
  • Kwon, Jeong-Wook (Department of Agricultural Chemistry, Chungbuk National University)
  • 이재구 (충북대학교 농화학과) ;
  • 최신종 (충북대학교 농화학과) ;
  • 경기성 (농업과학기술원 작물보호부 농약안전성과) ;
  • 안기창 (충북대학교 농화학과) ;
  • 권정욱 (충북대학교 농화학과)
  • Published : 1999.08.25

Abstract

In order to ascertain the safety of the systemic insecticide carbofuran-treated crops, samples of garlic, peanut and potato were collected randomly from markets located in the main producing areas and analyzed for the residue of carbofuran and its main metabolite, 3-hydroxycarbofuran. The in vitro metabolism of carbofuran in phosphate buffer extracts of the crops was investigated. Two (M-12 and M-16) out of 20 mature garlic samples contained 0.13 and 0.07 mg/kg of carbohran, respectively, showing a detection incidence of 10%. The residue levels were less than the maximum residue limit (0.5 ppm) set by Korean Food and Drug Administration. Only one sample of mature garlic (M-12) out of 20 contained 0.13 mg/kg of 3-hydroxycarbofuran. The residues of carbofuran and 3-hydroxycarbofuran in the immature garlic, peanut and potato samples were less than the detection limits, 0.02 mg/kg for carbofuran and 0.06 mg/kg for 3-hydroxycarbofuran. The application of carbofuran to the fields of garlic, peanut and potato would be safe, considering that the estimated maximum acceptable daily intake of carbofuran from garlic was 0.0013 mg which is 0.24% of the maximum acceptable daily intake (0.55 mg). Carbofuran was hydrolyzed in vitro mainly to carbofuran phenol (m/z 164) in the respective phosphate buffer extracts of the three crops in contrast to the major oxidative metabolism in situ. The amount of the metabolite increased with the incubation time.

침투성 살충제 carbofuran의 작물체중 잔류성과 그 안전성을 평가하기 위하여 carbofuran을 살포했을 것으로 간주되는 감자와 땅콩 및 마늘 시료를 주산지 부근의 대규모 시장에서 수집한 후 carbofuran과 carbofuran의 식물체중의 주 대사산물로 보고된 3-hydroxycarbofuran의 잔류량을 조사하고 carbofuran의 각 작물체내 대사 양상을 구명하기 위하여 각 작물의 phesphate buffer 추출액중 carbofuran의 분해실험을 수행하였다. 여러 지역의 시장으로부터 수집한 총 20 점의 완숙마늘 시료중 2점 (M-12와 M-16)의 시료에서 0.13과 0.07mg/kg의 carbofuran이 검출되어 10%의 검출빈도를 보였으나, 그 잔류량은 잔류허용기준인 0.5 mg/kg 보다 훨씬 작았다. 3-Hydroxycarbofuran은 총 20점의 시료중 1점 (M-12)의 시료에서 0.13 mg/kg이 검출되어 5%의 검출빈도를 보였으며, 풋마늘과 감자 및 땅콩 시료중 carbofuran과 3-hyoxycarbofuran의 잔류량은 분석결과 모든 시료에서 검출한계 미만이었다. 완숙마늘의 1일 섭취량에 근거한 carbofuran의 최대 섭취추정량은 0.0013mg으로 1일 최대섭취허용량인 0.55 mg의 0.24%이었으며, 마늘과 감자 및 땅콩시료에서 carbofuran이 검출되지 않아 마늘과 감자 및 땅콩 경작시 carbofuran을 사용하여도 생산물은 안전한 것으로 평가되었다. Carbofuran은 각 작물의 phosphate buffer 추출액중에서 주로 가수분해에 의하여 주 대사산물인 carbofuran phenol (m/z 164)을 생성하였으며, 그 양은 배양기간에 비례하여 증가하였다.

Keywords