Monitoring Characteristics of Protease Isolated from Squid Viscera

오징어 내장에서 분리한 Protease 특성의 모니터링

  • 서지형 (경북과학대학 전통발효식품과) ;
  • 정용진 (경북과학대학 전통발효식품과) ;
  • 이기동 (경북과학대학 전통발효식품과) ;
  • 이명희 (경북과학대학 전통발효식품과)
  • Published : 1999.06.01

Abstract

The characteristics of protease from squid viscera was investigated by response surface methodology(RSM) programmed with reaction temperature and pH. The optimal temperature and pH for the protease were 41.75$^{\circ}C$ and pH 6.02 respectively. Also its activity was 78.65 unit at the optimal condition and $R^2$ of the model was 0.8461 (P<0.1). The protease activity was decreased by N $a^{+}$ and increased by $Mg^{2+}$ But $K^{+}$ did not affect the protease. The Km value against casein was determined to be 0.12 mM by Line-weaver-Burk plot.lot.

오징어 내장에서 분리한 protease를 중심합성 계획법을 이용해서 제한조건을 동일하게 하고 pH와 온도를 변수로 protease활성을 모니터링 하였다. 그 결과 protease활성은 41.75$^{\circ}C$, pH 6.02에서 78.65unit로 최고치를 나타내었으며, 이때 $R^2$는 0.8461로서 10% 이내에서 유의성이 인정되었다. 또한 오징어 내장 protease는 50mM의 $Na^{+}$ 첨가에서 활성이 저해되었으나 $Mg_2$$^{+}$에 의해서는 상승효과를 보였으며 km 값은 0.12mM이었다.

Keywords