Storage Stability of Corns Irradiated by Gamma-Ray

감마선 조사한 옥수수의 저장 안정성

  • 손인숙 (경북대학교 식품영양학과) ;
  • 김효정 (인제대학교 가족ㆍ소비자학과) ;
  • 김미라 (경북대학교 식품영양학과)
  • Published : 1999.05.01

Abstract

Physicochemical, microbiological, and sensory properties of corns irradiated by gamma-ray at 1.2 kGy, 10.1 kGy or 30.5 kGy were investigated every 40 days during the storage at 25$^{\circ}C$ and 50% relative humidity. The moisture content of irradiated corns decreased and crude lipid content increased during the storage. Acid values of the irradiated corns were not significantly different from those of the nonirradiated corns but acid values generally increased during the storage. TBA values of irradiated corns increased in proportion to the irradiation dose and to the storage period. Numbers of mesophilic and psychrotrophic bacteria in the nonirradiated corns and 1.2 kGy dose-irradiated corns were higher than those in the corns irradiated at 10.1 kGy and 30.5 kGy at the late storage. The number of yeasts and molds in the nonirradiated corns were higher than those in the irradiated corns during the storage. In Hunter's color, L values of irradiated and nonirradiated corns decreased with the storage period and b values of all groups decreased except the group irradiated at 30.5 kGy. In sensory evaluation, fresh corn odor of the irradiated group was significantly different from those of the nonirradiated one stored for only 0 day and 200 days but raw corn odor and acidic odor were not significantly different among the groups depending upon the radiation dose and storage period.

옥수수에 1.2kGy.10.1kGy.30.5kGy의 감마선 조사 처리를 하여 비조사 대조시료와 함께 $25^{\circ}C$, 50% 상대습도에서 보관하면서 40일 간격으로 이들의 이화학적, 미생물적, 관능적 특성의 변화를 조사하였다. 수분함량은 저장기간이 경과함에 따라 감소하였고, 조지방 함량은 증가하였다. 산가는 비조사군과 조사군간에 뚜렷한 차이는 없었으나 저장기간이 경과함에 따라 증가하였으며, TBA는 조사선량과 저장기간에 비례하여 증가하였다. 옥수수의 저온성균과 중온성균 수에서는 비조사군과 1.2 kGy 조사군이 10.1kGy 조사군과 30.5kGy 조사군에 비해 저장후기에 증가하였고, 효모와 곰팡이 수는 저장기간 동안 비조사군이 조사군에 비해 높게 나타났다. 색도의 변화에서 저장기간이 경과함에 따라 비조사군과 조사군의 L값은 대체로 감소하였고, 30.5 kGy 조사군을 제외한 모든 실험군에서의 b값은 감소하였다. 관능검사에서는 신선한 옥수수 냄새가 조사 직후와 저장 200일째에만 조사군과 비조사군 사이에 유의적인 차이를 보였고, 옥수수의 비린내와 시큼한 냄새는 조사선량 및 저장기간에 따라서 유의적인 변화를 나타내지 않았다.

Keywords