The Status of Production and Processing of Fruits and New Processing Technology

과실류의 생산 및 가공현황과 신가공기술

  • 윤광섭 (대구효성가톨릭대학교 식품공학과) ;
  • 김순동 (대구효성가톨릭대학교 식품공학과)
  • Published : 1999.12.01

Abstract

The high influx of imported fruits into Korea is threatening to price and quality competition of domestic fruits. This investigation was conducted to raise price and quality competition of domestic fruits and to develop new products. The scale of production and processing, amount of processing and new processing technology were discussed. The area of cultivation land as well as the rate of processing is decreasing annually, an item of processing is limited to several kinds. Accordingly in this study, the status of production and manufacturing of some fruits and the new processing technologies such as high voltage pulsed electric fields, high hydrostatic pressure, ohmic heating, membrane separation and microwave treatment have investigated to fruit processing. Consequently, the minimal processing technology has to take advantage of various agricultural products in the food industry.

새로운 가공품의 개발방향을 제시하고 또한 국내산 과일가공품의 가격경쟁력을 높일 수 있는 방안을 찾기 위하여 과일류의 생산현황과 가공량, 가공품목 및 신 가공기술 등에 대하여 알아보았다. 소득증가로 전체소비량은 증가하고 있으나 국내산 과일류의 가공량은 해마다 줄어들고 있어 새로운 가공기술과 다양한 가공품의 개발이 절실히 요구되고 있다. 외국산 과일류가 대량수입 되면서 국내산 과일류의 가격경쟁력은 점차 떨어지고 있다. 과일의 재배면적이나 생산량뿐만 아니라 가공율도 점차 줄어들고 있으며 가공품목 또한 몇 가지로 제한되어 있어 생산업체가 영세성을 벗어나지 못하고 있다. 또한 농산물의 신가공기술로 적용할 수 있는 고전압 펄스 전기장(high voltage pulsed electric fields, PEF), 초고압(high hydrostatic pressure), 통전가열(ohmic heating), 막분리(membrane seperation), 마이크로웨이브(microwave) 등에 대하여 알아보았다. 이러한 비열 처리 기술 즉, 최소 가공기술(minimal processing technology)들을 농산물 가공에 이용함으로서 다양한 농산가공품의 개발은 물론 품질을 높일 수 있을 것으로 판단된다.

Keywords