Changes in Quality of Crown Daisy and Kale Washed with Cooled Electrolyzed Acid Water during Storage

저온처리 전해산화수로 세정한 쑥갓과 케일의 저장중 품질변화

  • Published : 1999.12.01

Abstract

Quality changes of crown daisy and kale were investigated during storage at 10$^{\circ}C$ after washing with cooled electrolyzed acid water at 3 times in 2 min. Total count and coliform count of crown daisy and kale after immersion in electrolyzed acid water were decreased to 1/130 and 1/1,170 of non-immersed crown daisy and to l/870 and l/470 of non-immersed kale. However total count and coliform count were increased to the similar levels of non-immesed and tap water immersed one after 6 days of storage. Weight loss of crown daisy and ka1e were lower than others for 3 days of storage but higher than that of one after that time. Decay rate of crown daisy and kale immersed electrolyzed acid water showed lower than that of non-immersed and tap water immersed one for 6 days. In case of kale, rupture strength was higher than others at just after immersion and showed similar values after initial storage period. Color value of both crown daisy and kale showed high L, b and low a value in the order of electrolyzed acid water, tap water and non-treatment. Chlorophyll content of crown daisy and kale were lower than those of others just after immersion in electrolyzed acid water, but showed rapid reduction in the order of non-treatment. tap water and electrolyzed acid water after 6 days. Overall organoleptic properties of crown daisy and kale in immersion electrolyzed acid water were higher than those of others.

쑥갓과 케일을 시료 중량 50배의 5$^{\circ}C$로 냉각한 전해산화수에 2분 3회 다단침지 처리한 후 저장중의 품질변화를 조사한 결과, 쑥갓의 경우 총균수는 무처리 쑥갓에 비해 평균 1/130, 대장균군수는 평균 1/1,170, 케일의 경우 총균수는 무처리 케일에 비해 평균 1/870, 대장균구수는 평균 1/470 수준으로 감소하였으나 1$0^{\circ}C$ 저장 6일후 부터는 무처리, 수도수 침지 처리구와 유사한 수준으로 증가하였다. 저장중 중량감소율은 쑥갓과 케일 모두 저장 3일까지는 무처리구에 비해 낮은 감소율을, 그리고 저장 3일 이후부터 무처리구에 비해 다소 높은 중량감소율을 나타내었다. 한편 폐기율은 전해산화수로 침지한 쑥갓과 케일이 저장 6일까지는 무처리와 수도수 침지구에 비해 낮은 값을 나타내었다. 케일의 경우 rupture srenth 는 저장 초기에는 무처리와 수도수 침지 처리구에 비해 높은 값을 나타내었으나 저장기간 동안에는 유사한 경향을 나타내었다. 저장중 색도는 쑥갓과 케일 모두 저장 초기부터 무처리구보다는 수도수 침지구가, 수도수 침지구보다는 전해산화수 처리구가 다소 높은 L, b값과 낮은 a값을 나타내었으며, 클로로필 함량 변화도 쑥갓과 케일 모두 침지 직후에는 전해 산화수로 침지한 처리구가 다소 적은 값을 나타내었으나 저장 3일부터 무처리구, 수도수처리구, 전해산화수 처리구의 순으로 감소속도가 빨랐다. 저장기간 중 관능적인 특성도 저장기간 전반에 걸쳐 쑥갓과 케일 모두 변색, 조위, 폐기율, 종합적 기호도에서 무처리와 수도수 처리구에 비해 다소 높은 점수를 나타내었다.

Keywords