Effect of sweet potato source control by planting density and defoliation on dry weight matter

재식밀도와 경엽절제에 의한 Source 조절이 고구마의 건물생산에 미치는 영향

  • 남상영 (충북농업기술원 옥천포도시험장) ;
  • 정승근 (충북대학교 농과대학 농학과) ;
  • 강한철 (충북농업기술원 옥천포도시험장) ;
  • 김태수 (충북농업기술원 옥천포도시험장)
  • Published : 1999.12.01

Abstract

For the purpose of sweet potato varietal improvement, yulmi, shinyulmi, gunmi, hongmi, and seonmi, whose source and sink are different, were cultivated at different planting densities, and then defoliation at initial stage of tuberous root weight increase on the relation of source and sink was observed as follows. The response of stem and leaf and tuberous root weight by planting density and defoliation rate of sweet potato varieties was different. Stem and leaf weight per m$^2$ increased along with dense planting by the following order; shinyulmi> seonmi> hongmi> gunmi> yulmi. Tuberous root number per m$^2$ was the most at 75$\times$20cm planting density, showing seonmi the most number. The number of stem and leaf and tuberous root increased along with the lowered rate of defoliation. In case of 75$\times$10cm and 75$\times$20cm planting density, tuberous root weight increased by increase of stem and leaf weight up to 50% defoliation and the difference of stem and leaf and tuberous root number was low as defoliation rate increases. The tuberous root and total dry weight matter was the most at 75$\times$20cm planting density. The increase and decrease of source synchronized with those of sink at 75$\times$10cm and 75$\times$20cm, however the relationship occurred less at 75$\times$30cm.

고구마의 품종육성 및 재배법개선에 필요한 기초 자료를 얻고자, Source와 sink의 차이가 있는 율미, 신율미, 건미, 홍미 및 선미의 고구마 5품종을 공시하여 재식밀도를 달리하여 재배하고, 괴근중 증가 전기에 경엽을 절제하였을 때의 source와 sink의 상호관계에 미치는 영향을 조사한 결과를 요약하면 다음과 같다. 1. 각 품종들의 재식밀도와 경엽 절제비율에 의한 경엽중과 괴근중의 반응이 동일 하지 않았다. 2. 단위 면적당 경엽중은 밀식할 수록 많았으며, 품종별로는 신율미>선미>홍미>건미>율미 순서였다. 단위 면적당 괴근 수량은 75$\times$20cm재식밀도에서 가장 많았으며, 선미가 가장 많았고, 건미는 가장 적었다. 3. 경엽 절제비율이 적을 수록 경엽과 괴근수량이 많은 경향이었다. 75$\times$10cm와 75$\times$20cm재식밀도의 50%절제까지는 경엽중이 많을 수록 괴근중이 증가되었으며, 경엽 절제비율이 많을수록 경엽과 괴근 수량의 차이가 적었고, 75$\times$20cm재식밀도에서 괴근과 총건물 수량이 많았다. 4. 75$\times$10cm와 75$\times$20cm재식밀도에서는 source와 sink의 증감은 상보적이었으나, 75$\times$30cm에서는 그 정도가 적었다.

Keywords

References

  1. 감저의 지상부 · 지하부 괴근형성능력시험 조재영;박찬호
  2. NEW MYSTAT(충남대학교) 최봉호
  3. 약작지 v.1 no.1 지황 재식밀 도가 생육 및 수량에 미치는 영향 최인식;송인규;김주호;조진태;홍유기;박성규;박종귀
  4. 전남농촌진흥원 80년사 전남농촌진흥원
  5. 甘藷馬鈴薯增産の重點 藤井
  6. Crop. Sci. v.17 Quantitative approach to source potentials and sink capacities among reciprocal grafts of sweet potato varieties Hahn, S.K.
  7. 전남대농학석사학위논문 고구마의 품종간 교호접목이 접목식물의 특성 및 수량에 미치는 영 향 정병춘
  8. 농 시논문집(원예편) v.34 no.2 재식거리가 양파의 생육 및 수량에 미치는 영향 정해붕;김희태;강광윤
  9. 농업논문집 v.38 no.1 식용고구마가 조기재배시 3요소 시비 적량 구명 남상영;정승근;노창우;김익제;박성규
  10. 농업논문집 v.39 no.1 고구마 조기 재배 시 재식밀도가 생육 및 수 량에 미치는 영향 남상영;정승근;노창우;김경미
  11. 충북농업과학논문집 v.1 고구마 엽병채취 시기 및 정도가 생육, 수량 및 소득에 미치는 영향 남상영;노창우;김익제;박성규;정승근
  12. 농사시험연구조사기준 농촌진흥청
  13. 통계분석연구교재(SAS 분석법) 농촌진흥청
  14. 상지대농학석사학위논문 정식시기 · 재식밀도와 시비량이 Yacon의 생육 및 수량에 미치는 영향 송인규
  15. 甘藷の乾物生産に 關する硏究(2報) v.38 no.10 津野幸人;藤瀨一馬