신선초(Agngelica Keiskei Koidz)의 일반성분, 유리당, 아미노산, 식이 섬유 및 사포닌 조성

Proximate, Free Sugar, Amino Acid, Dietary Fiber and Saponin Composition of Agngelica Keiskei Koidz

  • 발행 : 1999.03.01

초록

신선초를 다양한 가공식품으로 개발하여 그 활용방안을 모색하기 위한 기초자료를 얻기 위하여 신선초의 부위별 일반성분, 유리당, 유리아미노산, 구성아미노산 및 식이 섬유 등을 분석하여 다음과 같은 결과를 얻었다. 신선초의 가식부를 평균함량으로 보면 수분이 88.43%, 회분은 1.96%, 조지방은 0.16%, 조지방은 2.95%, 조섬유는 1.26%, 총 비타민C는 67mg%로 나타났으나 수분과 조섬유를 제외하고는 줄기보다 잎에서 더 높은 함량을 보였다. 유리당 함량은 잎이 줄기보다 1.68배정도 높았으며 유리당의 종류와 함량을 보면 포도당이 평균함량으로 688mg, 과당이 703mg로 대부분 이였으며 서당은 미량 검출되었다. 잎에는 총 유리아미노산이 54.39%로 줄기의 28.07%보다 1.9배 이상 많은 함량을 보였다. 잎과 줄기의 총 구성 아미노산은 각각 1737.41mg%, 319.71mg%로 잎 이 줄기의 5.4배 높게 나타났다. 수용성 식이 섬유(SDF) 함량을 살펴보면, 신선물 기준으로 줄기가 1.00%로 잎의 0.99%보다 0.01% 높게 나타났으며, 불용성 식이 섬유(IDF) 함량 역시 잎의 3.07%보다 줄기가 3.52%로 0.45% 더 높게 나타났다. 신선초의 saponin의 함량은 잎이 535.51mg%로 줄기의 463.09mg%보다 높게 나타났다.

To accept basic data of utilizing of Agngelica Keiskei Koidz as a raw material of industrial products, major chemical components were investigated. Comparing proximate composition of leaf and steam of Agngelica Keiskei, leaf contained higher crude protein, crude fat and crude ash, but lower moisture and crude fiber. The content of vitamin C in leaf and steam were 75mg% and 59mg%, respectively. The major free sugars were fructose and glucose and sucrose was also detected in a small amount. Total amino acid contents of leaf and steam were 1737.4mg%, 319.7mg%, respectively. Although the amino acid compositions of leaf and steam were different, threonine, histidine, leucine, glutamic acid and glycine were the major components. The major free amino acids were histidine, alanine, leucine, threonine and arginine, but were percent in a trace amount. The contents of total dietary fiber(TDF) in leaf and steam were 31.89 and 43.37% on dry basis, respectively. The content of saponin in leaf and steam were 535.51mg% and 463.09mg%, respectively.

키워드

참고문헌

  1. Official Methods of Analysis 13th ed. A.O.A.C.
  2. 한국작물학회지 v.29 no.4 고려인삼과 미국삼의 부위별 saponin함량 안상득;최광태
  3. 서울대학교 대학원 석사논문 신선초의 형태, 유목생장 및 화학성분에 대한 기초적인 연구 엄병헌
  4. J. Food Sci. v.46 Peanut hull flour as a potential source of dietary fiber Collins, J.L.;Post, A.R.
  5. J. Nutr. v.119 Interaction of bile acids, phospholipids, cholesterol and triglyceride with dietary fibers in the small intestine of rats Ebihara, K.;Schneeman;B.O.
  6. J. Pharm. Soc. v.81 no.11 Pharmaconostical stidies on Umbelliferous plants. XVIII. On the constituents of the roots of Angelica Keiskei Koidzumi Hata, K.;Kozawa, M.
  7. 한국식품과학회지 v.24 no.6 명일엽 전초 및 생즙의 영양성분 분석 김옥경;궁성실;박원봉;이명환;함승시
  8. Yakugaku Zasshi v.98 no.2 Chemical components of the roots of Angelica Keiskei Koidzume II. The structure of the chalcone derivaties Kozawa, M.;Morita, N.;Baba, K.;Hata, K.
  9. Chem. Pharm. Bull. v.25 no.3 The structure of xanthoangelol, a new chalcone from the roots of Angelica Keiskei Koidzume(Umbelliferae) Kozawa, M.;Morita, N.;Baba, K.;Hata, K.
  10. 신선초 임웅규;김규열;유증자
  11. HPLC in food analysis.(2nd ed.) Macrea, R.
  12. HPLC in food analysis.(2nd ed.) Macrea, R.
  13. Agric. biol. Chem. v.43 no.7 Comparison of protein precipitants for the determination of free amino acid in plasma Ohara, I.;Ariyoshi, S.
  14. 不老長壽の靈草アシタハ物語 Okuno
  15. 한국영양식량학회지 v.25 no.1 김치재료 및 김치의 식이섬유와 조섬유 함량연구 박건영;하정옥;이숙희
  16. Cereal Chem v.54 Fiber in breadmaking-effects on functional properties Pomeranz, Y.;Shogren, M.D.;Finney, K.F.;Bechtel, D.B.
  17. J. Assoc. Off. Anal. Chem. v.68 Determination of total dietary fiber in foods abd food products Prosky, L.;Asp, N.G.;Furda, I.;Devries, J.W.;Schweizer, T.F.;Harland, B.A.
  18. Am. J. Clin. Nutr. v.31 Fiber content and structure in foods Schaller, D.
  19. Tetrahedron lett. v.10 The structure of panaxadiol. A sapogenin of ginseng Shibata, S.;Fujita, M.;Itokawa,H.
  20. Dietary fiber, fiber-depleted foods and disease Trowell, H.;Burkitt, D.;Heaton, K.
  21. Starch v.42 Enzymatic evaluation for the degree of starch retrogradation in foods and foodstuffs Tsuge, H.;Hishida, M.;Watanabe, S.;Goshima, G.