Inhibitory Effect of Green Tea Extract on Collagenase Activity and Growth of Fish Pathogenic Bacteria

녹차 추출물을 이용한 어병세균의 collagen 분해효소 및 생육 억제

  • Park, Sun-Mee (Department of Biotechnology, Pukyong National University) ;
  • Park, Soo-Il (Department of Aquatic Life Medicine, Pukyong National University) ;
  • Huh, Min-Do (Department of Aquatic Life Medicine, Pukyong National University) ;
  • Hong, Yong-Ki (Department of Biotechnology, Pukyong National University)
  • 박선미 (부경대학교 생물공학과) ;
  • 박수일 (부경대학교 수산생명의학과) ;
  • 허민도 (부경대학교 수산생명의학과) ;
  • 홍용기 (부경대학교 생물공학과)
  • Published : 1999.12.30

Abstract

Green tea extract has been suggested to possess properties of collagenase inhibition and antimicrobial effect to fish pathogenic bacteria. Most fish pathogenic bacteria showed collagenase activities of 0.08-0.7 unit/ml. Among them, Edwardsiella tarda produced large amount of collagenase in the ST medium at $25^{\circ}C$ after 16 hrs. Biosynthesis of the enzyme from E. tarda was decreased to 1/3 by addition of 0.08-0.8 mg/ml of tea extract in the culture medium. The collagenase activity was inhibited almost 100% in the reaction mixture by 0.2 mg/ml of the extract. Then, the minimal inhibition concentration against E. tarda growth appeared as 8 mg/ml of the tea extract in the culture medium.

녹차 추출물을 이용하여 각종 어병세균의 collagenase 활성과 생성 억제 및 생육저해 효과를 조사하였다. 어병세균의 감염시에 필요한 효소인 collagenase활성을 8종의 어병세균에 대하여 측정한 결과 0.08-0.7unit/ml 범위로 나타났다. 그중 collagenase활성이 높은 Edwardsiella tarda의 collagenase 활성은 0.2 mg/ml의 녹차 추출물이 첨가된 반응액에서 거의 100% 저해되었다. E. tarda의 collagenase 생합성은 ST배지에서 $25^{\circ}C$, 16시간 배양하였을 때 가장 높게 나타났다. 이 효소는 0.08 mg/ml의 녹차 추출물이 첨가된 배양액에서 1/3이상 생합성이 감소하였다. 또한 균의 생육에 미치는 녹차 추출물의 영향을 조사한 결과 8 mg/ml이 첨가된 배양액 내에서 균의 생육이 완전히 억제되었다.

Keywords

Acknowledgement

Supported by : 부경대학교