Application of time-temperature indicators for cooling and frozen food storage and distribution

저장 조건 감지 지표 장치의 특성 및 식품에의 응용 가능성

  • An, Duek-Jun (Division of Food Resources and Manufacturing, SunMoon University) ;
  • Yoo, Seung-Seok (Packaging Division, Korea Food & Drug Administration)
  • Published : 1999.04.30

Abstract

Time-temperature indicators (TTI) from three different companies obtained and were attached to food packages materials to evaluate degree of their color change according to storage time and temperature. Five temperature (-10 -5, 0, 5 and 10) was selected to represent standard freezing, refrigerating and room temperature, and evaluated performance by color change based on magnitude of color change and hunter system (L, a, b). Response end point was measured and recorded to find characteristic of each indicator. Comparison and discussion were conducted for accuracy and precision of each time-temperature. More research should be conducted at variable temperature and with various food to determine applicability of TTI on various storage condition.

이미 개발이 완료됐거나 개발 중인 인디케이터 3가지를 이용하여 다양한 온도에서의 색 변화 여부 및 정도를 측정하였다. 각각의 인디케이터는 다른 반응 기작 및 화학 물질을 사용하고 있어, 색 변화에 필요한 활성화 에너지 값 및 반응 속도에 차이가 있었다. 이러한 특징은 내용물의 저장 및 유통 조건에 맞는 적절한 인디케이터를 이용하여 원하는 결과를 얻을 수 있다는 사실을 알게 되었다. 즉 제품의 주된 저장조건이 냉동인지 아니면 냉장인지 그리고 제품의 품질 변화 속도를 고려하여 각기 다른 인디케이터를 사용하면 내용물의 실제 저장 기간과 색 변화와의 상관관계 효과를 높일 수 있다. 또한 저장 및 유통 시 온도의 변화가 수반됨으로서 온도의 지속적인 변화에 다른 색 변화 가능성을 연구할 필요가 있으며 이와 아울러 실제 식품에 부착하여 내용물의 상태와 색 변화를 연관시키는 연구가 필요할 것으로 생각된다.

Keywords