Korean Journal of Food Science and Technology (한국식품과학회지)
- Volume 31 Issue 6
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- Pages.1557-1562
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- 1999
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- 0367-6293(pISSN)
Shelf-life Prediction of ${\gamma}-Irradiated$ Boiled-Dried Anchovies
감마선 조사 건멸치의 저장수명 예측
- Kwon, Joong-Ho (Department of Food Science and Technology, Kyungpook National University) ;
- Byun, Myung-Woo (Korea Atomic Energy Research Institute) ;
- Suh, Jae-Soo (Department of Food and Nutrition, Kosin University)
- Published : 1999.12.31
Abstract
As a series of studies on the preservation methods for boiled-dried anchovies, determination of sorption properties and shelf-life prediction were made for the samples. Dried anchovies, which were gamma-irradiated at pre-established dose (5 kGy) after packaging in both a polyethylene film (PE, 0.1 mm) and a laminated film
건멸치의 저장법 개발을 위한 일련의 연구로써 건멸치의 흡습특성을 조사하고, 선택된 포장조건에서 위생화에 필요한 5 kGy의 감마선을 처리한 다음 저장성 예측시험을 수행하였다. 건멸치의 등온흡습곡선으로부터 구한 BET 단분자층 수분함량은 5.47%, 이에 해당되는 수분활성은 0.15로써 품질안정성을 유지하기 위해서는 낮은 수분활성의 유지와 방습 포장이 필요한 것으로 나타났다. 폴리에틸렌필름(0.1 mm)과 접합필름(nylon/polyethylene, NY/PE)으로 포장된 건멸치에 5 kGy의 감마선을 조사한 다음