한국식품과학회지 (Korean Journal of Food Science and Technology)
- 제31권6호
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- Pages.1471-1476
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- 1999
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- 0367-6293(pISSN)
HPLC를 이용한 카페인의 분석법 개발 및 시판 식품중 함유량 조사
Development of Analysis Method of Caffeine and Content Survey in Commercial Foods by HPLC
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김희연
(식품의약품안전청 식품첨가물평가부) ;
- 이영자 (식품의약품안전청 식품첨가물평가부) ;
- 홍기형 (식품의약품안전청 식품첨가물평가부) ;
- 이철원 (식품의약품안전청 식품첨가물평가부) ;
- 김길생 (식품의약품안전청 식품첨가물평가부) ;
- 하상철 (대구미래대학 제과데코레이션과)
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Kim, Hee-Yun
(Department of Food Additives Evaluation, Korea Food and Drug Administration) ;
- Lee, Young-Ja (Department of Food Additives Evaluation, Korea Food and Drug Administration) ;
- Hong, Ki-Hyoung (Department of Food Additives Evaluation, Korea Food and Drug Administration) ;
- Lee, Chul-Won (Department of Food Additives Evaluation, Korea Food and Drug Administration) ;
- Kim, Kil-Saeng (Department of Food Additives Evaluation, Korea Food and Drug Administration) ;
- Ha, Sang-Chul (Department of Food Confectionary Decoration, Daegu Future College)
- 발행 : 1999.12.31
초록
식품중 분석법에 대한 공정 시험법이 확립되어 있지 않은 카페인에 대해 우리 실정에 적용 가능한 시험방법을 개발, 확립함과 동시에 확립된 시험방법을 토대로 우리나라 국민들의 카페인 식이섭취 실태파악의 기초자료로 활용하고자 식품중의 카페인 함량을 측정하였다. 카페인 정량은 Sep-pak
A simple and practical method for determination of caffeine in foods was developed. The analysis of caffeine was performed by reverse phase high performance liquid chromatography using a