Korean Journal of Food Science and Technology (한국식품과학회지)
- Volume 31 Issue 6
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- Pages.1427-1433
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- 1999
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- 0367-6293(pISSN)
Quality Evaluation of Commercial Salted and Fermented Seafoods
시판젓갈류의 품질평가 방법에 관한 연구
- Lee, Kyong-Haeng (Team for Radiation Food Science & Biotechnology, Korea Atomic Energy Research Institute) ;
- Kim, Jae-Hun (Team for Radiation Food Science & Biotechnology, Korea Atomic Energy Research Institute) ;
- Cha, Bo-Sook (Department of Food Nutrition, Suwon Women's College) ;
- Kim, Jung-Ok (Department of Home Economics, King Sejong University) ;
- Byun, Myung-Woo (Team for Radiation Food Science & Biotechnology, Korea Atomic Energy Research Institute)
- 이경행 (한국원자력연구소 방사선식품.생명공학연구팀) ;
- 김재훈 (한국원자력연구소 방사선식품.생명공학연구팀) ;
- 차보숙 (수원여자대학 식품영양과) ;
- 김정옥 (세종대학교 가정학과) ;
- 변명우 (한국원자력연구소 방사선식품.생명공학연구팀)
- Published : 1999.12.31
Abstract
The Microbiological, chemical and sensory analyses were carried to evaluate the quality of commercial salted and fermented seafoods and to establish a standardization. The results showed that amino nitrogen(AN) and volatile basic nitrogen(VBN) contents were appropriate in evaluating the quality of shrimp jeotkal. In the range of
시판 젓갈류의 품질표준화 및 객관적이고 과학적인 품질평가를 위한 기초자료를 얻고자 현재 국내에서 수요가 많은 새우젓, 오징어젓 및 조개젓을 대상으로 미생물적, 관능적 및 화학적 품질특성을 검토하였다. 시판 새우젓의 관능검사 결과와 아미노태 질소함량은 상관계수가 0.9138로 가장 높게 나타났으며, 약