한국식품과학회지 (Korean Journal of Food Science and Technology)
- 제31권5호
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- Pages.1300-1307
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- 1999
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- 0367-6293(pISSN)
초임계유체 추출에 의한 폐식용유의 재활용에 대한 기초연구
Studies on the Recovery of Triglyceride from Used Shortening by Supercritical Fluid Extraction
- 한병석 (아주대학교 화학생물공학부) ;
- 윤정로 (강릉대학교 식품과학과) ;
- 권영안 (우석대학교 식품공학과) ;
- 정문웅 (우석대학교 식품공학과) ;
- 김공환 (아주대학교 화학생물공학부)
- Han, Byung-Seok (Division of Chemical Engineering & Biotechnology, Ajou University) ;
- Yoon, Jung-Ro (Department of Food Science, Kangnung National University) ;
- Kwon, Young-An (Department of Food Science and Technology, Woosuk University) ;
- Jung, Mun-Yhung (Department of Food Science and Technology, Woosuk University) ;
- Kim, Kong-Hwan (Division of Chemical Engineering & Biotechnology, Ajou University)
- 발행 : 1999.10.31
초록
최근 식생활 패턴이 서구화되면서 유지의 소비량이 증가하고 있다. 이에 따라 폐기되는 식용유지 또한 증가하고 있으며 환경오염 방지를 피해 비누 등을 만들어 재활용하려는 노력 등이 시도되고 있다. 본 연구에서는 폐식용유의 재활용을 위하여 초임계 이산화탄소 추출법을 이용하여 그 가능성을 확인하고 추출조건을 확립하기 위한 기초 실험을 수행하였다. 온도
Supercritical fluid extraction was applied to recycling triglyceride from used shortening. Used shortening and its fractions were analyzed with high performance size exclusion chromatography for their composition in triglycerides, polymer and low molecular weight compounds. Conjugated diene value and color of the fractions were also measured with a UV spectrophotometer and a colorimeter, respectively. Pressure and temperature ranges employed were