한국식품과학회지 (Korean Journal of Food Science and Technology)
- 제31권3호
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- Pages.612-618
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- 1999
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- 0367-6293(pISSN)
아마란스 전분과 곡류 찰전분의 특성 비교
Comparison on Physicochemical Properties of Amaranth Starch with Other Waxy Cereal Starches
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Lee, Jae-Hak
(Korea Plant Resource Institute) ;
- Kim, Sung-Ran (Korea Food Research Institute) ;
- Song, Ji-Young (Department of Food and Nutrition, Chonnam National University) ;
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Shin, Mal-Shick
(Department of Food and Nutrition, Chonnam National University)
- 발행 : 1999.06.30
초록
아마란스의 가공적성을 살피고 이용을 확대하기 위하여 아마란스 종실의 주성분인 전분을 분리하여 그 특성을 찹쌀전분과 찰옥수수전분과 비교하였으며 호화 및 노화 특성을 조사하였다. 아마란스 전분의 입자 크기는
Physicochemical properties of amaranth starch were compared with those of waxy rice and waxy corn starches. Amaranth starch granules vary from