Korean Journal of Food Science and Technology (한국식품과학회지)
- Volume 31 Issue 2
- /
- Pages.416-420
- /
- 1999
- /
- 0367-6293(pISSN)
Glucose Content and pH of Broiler and Porcine Blood Plasma by Glucose Oxidase or Baker's Yeast Addition
Glucose Oxidase 및 제빵용 효모 첨가에 따른 육계와 돼지의 혈장 포도당과 pH 변화
- Lee, Jae-Jun (Department of Food Science & Technology and Institute of Food & Biotechnology, Seoul National University of Technology) ;
- Yi, Young-Hyoun (Department of Food Science & Technology and Institute of Food & Biotechnology, Seoul National University of Technology)
- Published : 1999.04.30
Abstract
The effects of GOD and yeast on glucose content and pH of broiler and porcine blood plasma were investigated. The initial glucose concentration of broiler and porcine blood plasma were
육계와 돼지의 혈장에서 포도당과 lysine이 축합하여 갈색의 물질을 생성하는 Maillard 반응을 억제시키기 위하여 혈장에 GOD 5 또는 10 units/g이나 제빵용 효모(0.3% w/w)를 첨가하여 탈당시켰다. GOD와 제빵용 효모의 첨가가 혈장 포도당 함량과 pH 변화에 미치는 영향을 조사했다. 초기 닭과 돼지 혈장의 평균 포도당 농도는 각각