한국식품과학회지 (Korean Journal of Food Science and Technology)
- 제31권2호
- /
- Pages.410-415
- /
- 1999
- /
- 0367-6293(pISSN)
고전장펄스를 이용한 약주의 연속 재순환 살균
Continuously Recycling Sterilization of Yakju(Rice Wine) Using Pulsed Electric Fields
- Kim, Su-Yeon (Department of Food and Bioengineering, Kyungwon University) ;
- Mok, Chul-Kyoon (Department of Food and Bioengineering, Kyungwon University) ;
- Pyun, Yu-Ryang (Department of Biotechnology, Yonsei University)
- 발행 : 1999.04.30
초록
고전장 펄스를 사용하여 전통 약주의 살균에 미치는 영향을 조사하였다. 약주 미생물 살균에 필요한 최소 임계전기장의 세기(Ec)는 총균의 경우 16.0 kV/cm이었다. 임계전기장의 세기이상의 전기장의 세기에서 미생물은 세포막이 붕괴되어 사멸하였으며 전기장의 세기가 증가할수록 약주 미생물의 살균효과는 증가하는 것으로 나타났다. 처리시간이 증가함에 따라 살균효과가 증가하는 것으로 나타났으며 처리시간
Yakju was sterilized with high-voltage pulses of short time of a continuous pulsed electric field (PEF) system. The initial microbial counts of Yakju were