Korean Journal of Food Science and Technology (한국식품과학회지)
- Volume 31 Issue 2
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- Pages.368-374
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- 1999
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- 0367-6293(pISSN)
Physiological Properties of Microbial Cells Treated by Pulsed Electric Field(PEF)
고전압 펄스 전기장 처리된 미생물 세포의 생리특성
- Kim, Kyung-Tack (Korea Food Research Institute) ;
- Kim, Sung-Soo (Korea Food Research Institute) ;
- Choi, Hee-Don (Korea Food Research Institute) ;
- Hong, Hee-Doo (Korea Food Research Institute) ;
- Ha, Sang-Do (Korea Institute of Health Management Services) ;
- Lee, Young-Chun (Department of Food Science & Technology, Chung Ang University)
- 김경탁 (한국식품개발연구원) ;
- 김성수 (한국식품개발연구원) ;
- 최희돈 (한국식품개발연구원) ;
- 홍희도 (한국식품개발연구원) ;
- 하상도 (한국보건의료관리연구원) ;
- 이영춘 (중앙대학교 식품공학과)
- Published : 1999.04.30
Abstract
This study was designed to investigate effects of pulsed electric field (PEF) treatment on physiological changes of microbial cells, using domestically fabricated pilot scale PEF device. The effect of non-thermal PEF treatment on physiological characteristics of microorganisms was determined by salt resistance, the amount of UV absorbents, cell staining, recovery rate of defected cells, and changes in structure of cell membrane. Salt resistance of Escherichia coli, Bacillus subtilis and Rhodotorula minuta was examined after PEF treatment at 40 kV/cm, 84 pulse,
식품공정에 있어서 비가열 살균 기술로 개발되고 있는 고전압 펄스 전기장(pulsed electric fields, PEF)을 과실주스의 품질 향상에 응용하고자 pilot-scale의 고전압 펄스 전기장 살균장치를 개발하였으며, 이것을 과실 주스의 모델로 선정한 사과주스의 대표적 오염지표균 또는 품질을 저하시키는 미생물 중 Escherichia coli, Bacillus subtilis, Rhodotorula minuta에 적용시켜 세포의 생리특성을 조사하였다. 내염성, 자외선 흡수 물질, 세포염색, 세포의 회복도, 세포의 표면구조 등을 조사함으로서 PEF의 미생물 생리특성에 대한 영향을 규명하고자 하였다. E. coli, B. subtilis, R. minuta를 40 kV/cm, 84 pulse,
Keywords