Abstract
The composition of fatty acids, minerals, total dietary fiber and vitamin $B_{1},\;B_{2}$, in pigmented rice varieties were determined. Proximate composition and color were also compared among pigmented rice varieties. Crude protein contents of black rice were higher than those of red and brown rice, especially, Suwon 415 had the highest protein content. There were no significant differences in lipid and crude ash contents between pigmented rice and brown rice. Black rice showed lower Hunter value L, a and b value compared with red and brown rice. Most mineral contents of pigmented rice except Fe, Zn and Mn were higher than those of brown rice. Pigmented rice showed the higher contents in total dietary fiber, vitamin $B_{1}\;and\;B_{2}$ compared to brown rice. The major fatty acids of pigmented rice were palmitic acid, oleic acid and linoleic acid. The contents of oleic acid was similar to that of linoleic acid in brown rice. Oleic acid contents was lower than linoleic acid in black rice, but higher in red rice.
유색미의 이화학적 특성을 구명하고자 유색미를 품종별로 수집하여 색도, 일반성분, 지방산, 무기질, 비타민, 식이섬유 등 주요 화학성분을 비교분석하였다. 그 결과 유색미의 색도는 L값은 일반현미>적미>흑미의 순으로 낮았고 a값은 적미>일반현미>흑미의 순이었다. 단백질 함량은 $8.4{\sim}11.0%$의 범위를 나타내어 시료에 따른 차이가 컸고 그중 수원 415 흑미가 가장 높았으며 지방함량은 $2.7{\sim}3.3%$의 범위로 큰 차이가 없었다. 비타민 $B_{1},\;B_{2}$의 함량도 일반현미에 비하여 유색미가 현저하게 높은 값을 나타내었으며 식이섬유의 함량도 유색미가 일반현미에 비하여 높았다. 지방산 조성을 분석한 결과, 추청과 동진은 oleic acid와 linoleic acid의 조성 비율이 비슷하였으나 흑미는 oleic acid보다는 linoleic acid의 비율이 높았고 적미는 반대로 linoleic acid보다 oleic acid의 조성비율이 더 높게 나타났다. Fe, Zn, Mn을 제외한 대부분의 무기질 함량은 유색미가 일반현미보다 높은 값을 보였고 그 중에서도 흑미가 가장 높았다.