한국식품과학회지 (Korean Journal of Food Science and Technology)
- 제31권2호
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- Pages.322-328
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- 1999
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- 0367-6293(pISSN)
국내산 수박(Citrullus vulgaris S.) 과 참외(Cucumis melo L.) 의 휘발성 향기성분
Volatile Flavor Components in Watermelon(Citrullus vulgaris S.) and Oriental Melon(Cucumis melo L.)
- Kim, Kyong-Su (Department of Food and Nutrition, Chosun University) ;
- Lee, Hae-Jung (Department of Food and Nutrition, Chosun University) ;
- Kim, Sun-Min (Department of Food and Biotechnology, Dongshin University)
- 발행 : 1999.04.30
초록
동시증류추출장치를 사용하여 획득한 수박(Citrullus vulgaris S.)과 참외(Cucumis melo L.)의 휘발성 향기성분을 기체크로마토그래피로 분리하여 질량분석법으로 동정하였다. 수박에서 분리동정된 37종의 화합물로는 16종의 alcohol 류, 15종의 aldehyde 류, 2종의 ester류, 2종의 ketone 류와 기타 2종의 화합물이 확인되었다. 전체 상대적 농도의 68.66%를 차지한 alcohol 류가 수박의 주요 향기성분이었으며, 불포화
Volatile flavor components of watermelon (Citrullus vulgaris S.) and oriental melon (Cucumis melo L.) obtained by simultaneous steam distillation and extraction apparatus were separated by gas chromatography (GC) and gas chromatography-mass spectrometry (GC/MS). Thirty seven and fifty five volatile flavor components were identified in watermelon and oriental melon, respectively. (Z)-3-Nonen-1-ol, (Z,Z)-3,6-nonadien-1-ol, (E,Z)-2,6-nonadienal and (E)-2-nonenal containing unsaturated nine carbon atoms were the characteristic flavor components of watermelon.