한국식품과학회지 (Korean Journal of Food Science and Technology)
- 제31권2호
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- Pages.285-292
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- 1999
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- 0367-6293(pISSN)
기체크로마토그래피에 의한 시판 된장중의 소르빈산과 안식향산의 신속정량법 연구
A Study on Quick Quantitative Analyzing Method of Sorbic and Benzoic Acids in Doenjang by Gas Chromatography
- Park, Kwang-Ja (Department of Agricultural Chemistry, KonKuk University) ;
- Lee, Si-Kyung (Department of Agricultural Chemistry, KonKuk University) ;
- Kim, Nam-Dae (Mong-go Food Co.) ;
- Cho, Nam-Ji (Department of Baking Technology, Hyejeon Collage)
- 발행 : 1999.04.30
초록
시판 된장중에 보존제로 사용되는 소르빈산과 안식향산 측정방법을 품질관리에 응용할 수 있도록 신속하고 실용적인 분석방법을 검토한 결과는 다음과 같다. 소르빈산과 안식향산을 기체크로마토그래피로 분석할 때, HP-FFAP(acid modified polyethylene) wide bore 모세관 칼럼을 사용하여 분리능을 크게 개선할 수 있었으며, 전체 분리에 소요되는 분석시간은 기체크로마토그래피의 오븐 온도를
An analytical method applicable to quality control and its optimum conditions were studied for rapid and efficient analysis of sorbic and benzoic acids used as preservatives in the commercial soybean paste. In gas chromatographic analysis of sorbic and benzoic acids, the application of HP-FFAP (acid modified polyethylene) wide bore column improved the separation ability significantly. By setting the oven temperature of GC to