한국식품과학회지 (Korean Journal of Food Science and Technology)
- 제31권1호
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- Pages.147-152
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- 1999
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- 0367-6293(pISSN)
열처리 조건에 따른 애사과의 Polyphenol 함량 변화
Changes of Polyphenol Contents in Unripe Apples According to Heat Treatments
- 이정준 ((주)한국야쿠르트 중앙연구소) ;
- 김창식 ((주)한국야쿠르트 중앙연구소) ;
- 김성훈 ((주)한국야쿠르트 중앙연구소) ;
-
허철성
((주)한국야쿠르트 중앙연구소) ;
- 백영진 ((주)한국야쿠르트 중앙연구소)
- Lee, Jeong-Jun (R&D Center, Korea Yakult Co. Ltd.) ;
- Kim, Chang-Sik (R&D Center, Korea Yakult Co. Ltd.) ;
- Kim, Sung-Hoon (R&D Center, Korea Yakult Co. Ltd.) ;
-
Huh, Chul-Sung
(R&D Center, Korea Yakult Co. Ltd.) ;
- Baek, Young-Jin (R&D Center, Korea Yakult Co. Ltd.)
- 발행 : 1999.02.28
초록
후지와 아오리 애사과의 기능성 물질인 폴리페놀 화합물을 HPLC로 분리 확인하고, 열처리 조건에 따른 폴리페놀의 함량 변화를 측정하였다. 후지와 아오리 애사과의 주성분은 탄수화물로서 각각 14.1, 13.5%이며 pH와
HPLC was used for determining polyphenols which are known as the functional compounds in the unripe apples Fuji and Aori. The changes in their contents caused by heat treatments were monitored. The carbohydrate contents in Fuji and Aori were 14.1% and 13.5% respectively. Both apple juices showed pH 3.2 and