Cultivation of Several Mushrooms Using Chestnut Peels as an Agricultural By-product

농산 부산물인 밤껍질을 이용한 버섯균의 배양

  • Lee, Sang-Sun (Department of Biological Science & Education, Korea National University of Education) ;
  • Lee, Jeong-Woo (Department of Biological Science & Education, Korea National University of Education) ;
  • Hong, Seong-Woon (Department of Biological Science & Education, Korea National University of Education) ;
  • Cho, Nam-Seok (School of Forest Resources, Chungbuk National University)
  • 이상선 (한국교원대학교 생물교육학과) ;
  • 이정우 (한국교원대학교 생물교육학과) ;
  • 홍성운 (한국교원대학교 생물교육학과) ;
  • 조남석 (충북대학교 산림과학부)
  • Received : 1999.05.11
  • Published : 1999.06.30

Abstract

The two parts of chestnut peels, outer and inner layers, were collected and investigated for cultivation of various mushrooms, i.e., Pleurotus ostreatus, Lentinus edodes, Hericium ramosum and the others. The inner layer of chestnut peels was contaminated with the mycelia of the blue fungi when collected, consisted of 17~20 % holocellulose, being a good material for growths of the above fungi. The outer layer was considered to be poor materials for fungal growth, because of lower amounts of minerals. Both mushrooms of Pleurotus ostreatus and Hericium ramosum grow well, and were produced fruiting bodies on the solid media containing only inner layers of chestnut peels. The Imhyup No.6 and Imhyup No.7 varieties of Lentinus edodes grow well, but produced few fruiting bodies in the solid media containing only inner layers of chestnut peels. The growth patterns of P. ostreatus and L. edodes were evaluated by production of $CO_2$. and considered to be different according to fungi. The inner layers of chestnut peels as agricultural by-products were considered to be a good material for mushroom cultivation, and outer layers could be used as being added with the other additives. The chestnut peels, being the environmental pollutants in rural areas, was considered to be a good substrate for mushroom cultivation.

농산 부산물인 밤껍질을 이용하여 버섯균의 배양 및 재배실험을 통하여 버섯재배에 관련된 기초자료를 얻고자 실시하였으며, 특히 밤껍질을 이용한 느타리 및 표고버섯 재배를 중심으로 재배특성을 고찰하였다. 밤껍질의 내피는 외피 비하여 영양이 많은 관계로 곰팡이에 의하여 많이 오염되었으나, 균사의 생장은 좋았다. 밤껍질외피는 내피에 비하여 리그닌 함량이 높았으며, 균사의 성장은 불량하였는데, 이는 버섯생장에 필요한 영양성분이 부족하기 때문인 것으로 판단된다. 느타리와 노루궁뎅이 버섯은 밤껍질의 내피에서 잘 성장하였고, 자실체도 잘 형성되었다. 표고의 경우는 균사의 성장은 잘 되었으나, 자실체 형성은 좋지 않았다. 밤껍질외피에서 균사성장이 불량한것은 mineral 성분의 부족이 원인인 것으로 생각되며, 톱밥, 미강 및 mineral 등 다른 기질 첨가로 버섯재배가 가능하였다. 기질에서 버섯균의 성장을 $CO_2$ 생산량으로 조사하였는바 표고와 느타리의 성장은 기질에 따라 다소 다른 면을 보였다. 본 연구의 결과로부터 밤껍질내피는 그대로 버섯재배에 사용할 수 있었으며, 밤껍질외피에도 적절한 영양원을 첨가한다면 버섯균사 배양 및 재배에 사용 가능한 것으로 판단된다.

Keywords

Acknowledgement

Grant : 유용버섯 자원의 발굴과 대량 재배 기술 개발