Effects of Mixture of Different Maturity Groups on Dry Matter Yield and Nutritive Value of Oat and Rape in the Fall

가을철에 숙기가 다른 연맥과 유채 품종의 혼파가 사초의 건물수량 및 사료가치에 미치는 영향

  • 이성철 (우석대학교 동물자원과학과)
  • Published : 1998.12.30

Abstract

This study was conducted to investigate the effects of mixture of different maturity groups on dry matter yield and nutritive value of oat(var. Foothill and Swan) and rape(var. Akela, Ramon and Ember) in the Fall at the Experimental field of Woosuk University, Wanju, in 1998. The results obtained are summarized as follows : 1. Plant height of Foothill was very slightly higher than that of Swan in oat, but there was no significant difference. Also, although there was no significant difference, there was high in plant height of Ember and Akela with Foothill, and Ramon with Swan. 2. Dry matter(DM) yield of Swan was very slightly higher than that of Foothill in oat, but there was no significant difference. Although there was no significant difference, dry matter yield of Akela was the highest in both oats. 3. Acid detergent fiber and neutral detergent fiber content of Swan were very slightly higher than that of Foothill in oat. And it was slightly higher in Akela or Ramon with Foothill, and it was greatly higher in Ember with Swan. 4. In vitro dry matter digestibility(IVDMD) content of Foothill was very slightly higher than that of Swan in oat. And it was slightly higher in Ember with Foothill, and it was slightly higher in Akela with Swan. Also, in vitro digestible dry matter(IVDDM) of Foothill was very slightly higher than that of Swan in oat. And it was slightly higher in Akela with Foothill and Swan. 5. Crude protein(CP) content and crude protein(CP) yield of Foothill were very slightly higher than that of Swan in oat. And it was slightly higher in Akela with Foothill and Swan. The results demonstrated that although there was not significant difference, the mixture of var, Foothill of oat and var, Akela of rape in the Fall was very good for nutritive value and DM yield.

본 연구는 가을철에 숙기가 다른 연맥과 유채품종의 혼파가 사초의 건물수량 및 사료가치에 미치는 영향을 구명하기 위해 1998년 우석대학교 초지시험포에서 수행되었으며 그 결과를 요약하면 다음과 같다. 1. 연맥은 Foothill 조합군이 Swan 군보다 초장이 약간 길었지만, 유의적인 차이는 없었다. 또한, 유채의 초장은 유의적인 차이는 없었으나 Foothill 조합은 Ember나 Akela가, Swan 조합은 Ramon이 길었다. 2. 연맥에서 Swan의 건물수량이 Foothill 보다 약간 높았으나 유의적인 차이는 없었다. 유채는 Foothill과 Swan과 조합한 처리구에서 모두 Akela의 건물수량이 가장 높았으나 유의적인 차이는 없었다. 3. 조단백질 함량과 조단백질 생산량은 연맥 Foothill 조합이 Swan 조합보다 높았으며, 연맥 Foothill과 Swan 조합과는 모두 유채 Akela 조합이 Ramon이나 Ember 조합보다 높았다. 4 연맥 Swan의 ADF와 NDF 함량은 Foothill 보다 약간 높았으며, 유채는 Foothill에서는 ADF는 Ramon과 NDF는 Akela와 조합이, Swan은 Ember와의 조합이 높아 사료가치는 감소하였다. 5. IVDMD 함량은 연맥 Foothill 조합이 84.5%로 Swan 조합보다 약간 높았으며, 연맥 Foothill과는 유채 Ember가, 연맥 Swan과는 유채 Akela 조합이 높았다. 또한 가소화 건물생산량은 연맥 Foothill 조합이 ha당 3,578kg로 Swan 조합보다 약간 높았으며, 또한 Foothill과 Swan 조합에 서 각각 유채 Akela 조합이 약간 높았다. 이상의 결과를 종합하여 볼 때 통계적인 유의차는 없었으나 가을철 단경기에 연맥은 Foothill과 유채는 Akela를 같이 혼파하여 재배 이용하면 다른 품종에 비하여 사료가치도 약간 높으며 건물수량 측면에서 바람직하다고 생각된다.

Keywords

Acknowledgement

Supported by : 우석대학교