미생물학회지 (Korean Journal of Microbiology)
- 제34권3호
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- Pages.75-81
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- 1998
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- 0440-2413(pISSN)
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- 2383-9902(eISSN)
Alkaline Proteinase를 생산하는 Yarrowia lipolytica 504D의 분리 동정
Isolation and Identification of Yarrowia lipolytica 504D producing Alkaline Proteinase
- Kim, Chang-Hwa (Department of Microbiology, Kyungpook National University) ;
- Jin, Ingnyol (Department of Microbiology, Kyungpook National University) ;
- Yu, Choon-Bal (Department of Food Science and Technology, Taegu University)
- 투고 : 1998.05.19
- 심사 : 1998.07.20
- 발행 : 1998.09.01
초록
자연계로부터 분리한 효모중에서 새우젓으로부터 분리한 효모균주 504D가 alkaline 조건에서 가장 우수한 proteinase 생산성을 보여 분류동정하였다. 분리효모의 형태학적 특성은 주로 영양세포로 출아증식을 하였으나, citric acid가 함유된 MM 배지에서만 위균사를 형성하였고, N-acetylglucosamin과
The yeast strain 504D, isolated from salted shrimp soup, showed the best proteolytic activity under alkaline condition. The yeast formed vegetative cells in almost optimal media for yeasts, but formed only pseudohyphae in the MM medium containing citric acid and true hyphae in the MM medium containing N-acetylglucosamin and