Effect of Extraction Temperature and pH on the Chemical Properties of Crude Porphyran Extracted from Porphyra yezoensis

추출온도 및 pH가 김에서 추출한 Crude Porphyran의 화학특성에 미치는 영향

  • PARK Jin-Hee (Korea Food Research institute) ;
  • KOO Jae-Geun (Department of Sea-Food Science and Technology, Kunsan National University) ;
  • DO Sung-Ryong (Korea Food Research institute) ;
  • YANG Cha-Bum (Department of Food and nutrition, Hanyang University) ;
  • WOO Sang-Kyu (Department of Food and nutrition, Hanyang University)
  • Published : 1998.01.01

Abstract

The effect of extraction temperature ($60\~100^{\circ}C$) and pH ($2.0\~13.5$) on the yield and chemical compositions of crude porphyran from Porphyra Yezoensis was investigated. The yield and chemical compositions of crude porphyran were greatly affected by extraction pH and temperature. Yield was highest between pH $3\~4$ at all temperature ranges. Crude porphyran extracted in acidic conditions showed more sulfate and less protein content than extracted in neutral conditions, but molecular weights was decreased. Crude porphyran extracted in alkaline conditions showed low sulfate and high protein content. For high yield and low molecular weight, acidic condition, particulary pH $3\~4$, was effective. But in order to avoid molecular weight degradation, neutral conditions were effective.

추출용매비 및 추출시간을 각각 50배 (w/v), 3시간으로 일정하게 하고 추출온도 ($60\~100^{\circ}C$)와 pH($2.0\~13.5$)를 달리하면서 crude porphyran을 제조하여 수율과 화학조성 을 조사하였다. Crude porphyran의 화학조성은 추출온도와 pH에 따라 크게 달라져서 산성영역에서 추출한 crude porphyran은 중성영역에서 추출한 것에 비해 수율 및 황산기 함량은 더 많으면서 단백질을 더 적게 함유하나 분자량도 작아지는 것으로 나타났고, 알칼리 영역에서 추출하는 경우는 황산기가 떨어져 나가고 단백질의 혼입량이 많아지는 것으로 나타났다. 따라서 실험목적에 따라 추출조건이 달라져야 함을 알 수 있었는데 수율의 증가 및 저분자화를 위해서는 pH $3\~4$의 조건이, 그리고 시료내 존재하는 porphyran을 분자량의 변화 없이 추출하기 위해서는 중성 영역에서 추출하는 것이 적절할 것으로 사료된다.

Keywords