한국수산과학회지 (Korean Journal of Fisheries and Aquatic Sciences)
- 제31권2호
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- Pages.149-159
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- 1998
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- 0374-8111(pISSN)
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- 2287-8815(eISSN)
어피 젤라틴 펩티드와 결합한 굴껍질 유래 칼슘 화합물이 칼슘 결핍 흰쥐에 미치는 영향
Effect of Calcium Compounds from Oyster Shell Bouind Fish Skin Gelatin Peptide in Calcium Deficient Rats
- 김규형 (부경대학교 화학과) ;
- 전유진 (부경대학교 화학과) ;
- 변희국 (부경대학교 화학과) ;
- 이연숙 (서울대학교 식품영양학과) ;
- 이응호 (부경대학교 식품공학과) ;
- 김세권 (부경대학교 화학과)
- KIM Gyu-Hyung (Department of Chemistry, Pukyong National University) ;
- JEON You-Jin (Department of Chemistry, Pukyong National University) ;
- BYUN Hee-Guk (Department of Chemistry, Pukyong National University) ;
- LEE Yeon-Sook (Department of Food and Nutrition, Seoul National University) ;
- LEE Eung-Ho (Department of Food Science and Technology, Pukyong National University) ;
- KIM Se-Kwon (Department of Chemistry, Pukyong National University)
- 발행 : 1998.03.01
초록
매년 막대한 양이 폐기되어져 환경오염 문제를 유발시키는 굴껍질에 다량 함유되어 있는 칼슘 성분을 체내 칼슘 공급원으로 이용하기 위하여 굴껍질을
To utilize the oyster shell containing a lot of calcium, we investigated the bioavailability of calcium compounds from oyster shell. First, calcium oxide was prepared by burning of oyster shell at