한국수산과학회지 (Korean Journal of Fisheries and Aquatic Sciences)
- 제31권2호
- /
- Pages.143-148
- /
- 1998
- /
- 0374-8111(pISSN)
- /
- 2287-8815(eISSN)
패류의 건조조건에 따른 지질산화
Lipid Oxidation in Shellfish under the Different Conditions of Drying
- LEE Kang-Ho (Department of Food Science and Technology, Pukyong National University) ;
- CHO Tae-Yong (Department of Food Science and Technology, Pukyong National University) ;
- CHO Ho-Sung (Department of Food Science and Technology, Pukyong National University) ;
- LEE Jong-Ho (Department of Food Science and Nutrient, Gyeongsang National University) ;
-
SHIM Ki-Hwan
(Department of Food Science and Technology, Gyeongsang National University)
- 발행 : 1998.03.01
초록
홍합, 바지락 등의 건제품은 주로 지질의 산화생성물과 단백질의 상호반응에 의해 변색, 산패취 등의 품질저하를 일으키며 특히 시판 건제품은 상온에서 포장하지 않은 상태로 유통되고 있어 이들 반응에 의한 품질저하가 클 것으로 생각된다. 따라서 본 실험에서는 이들 패류의 열풍 건조온도(
This study was carried out in order to investigate oxidative deterioration during dehydration at