한국수산과학회지 (Korean Journal of Fisheries and Aquatic Sciences)
- 제31권3호
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- Pages.423-428
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- 1998
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- 0374-8111(pISSN)
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- 2287-8815(eISSN)
우렁쉥이 껍질성분 및 색소를 이용한 양식소재 개발 1. 우렁쉥이 껍질 다당류의 추출방법
Utilization of Pigments and Tunic Components of Ascidian as an Improved Feed Aids for Aquaculture 1. Effective Extraction Methods of Crude Polysaccharides in Ascidian (Halocpthia roretzi) Tunic
- 이강호 (부경대학교 식품공학과) ;
- 홍병일 (부경대학교 식품공학과) ;
- 최병대 (경상대학교 식품과학과 해양산업연구소) ;
- 강석중 (경상대학교 양식학과) ;
- 육지희 (천안외국어전문대 식품유통과) ;
- 정병천 (부경대학교 식품공학과)
- LEE Kang-Ho (Department of Food Science and Technology, Pukyong National University) ;
- HONG Byeong-Il (Department of Food Science and Technology, Pukyong National University) ;
- CHOI Byeong-Dae (Department of Food Science/Institute of Marine Industry, Gyeongsang National University) ;
- KANG Seok-Joong (Dept. of Aquaculture, Gyeongsang National University) ;
- RUCK Ji-Hee (Department of Food Marketing, Chonan College of Foreign Studies) ;
- JUNG Byung-Chun (Department of Food Science and Technology, Pukyong National University)
- 발행 : 1998.05.01
초록
우렁쉥이 (Halocynthia roretzi)의 껍질부분은 거의 전량 폐기되고 있는 실정이며, 이로 인한 연안오염 문제까지 대두되고 있다. 본 연구에서는 미이용자원의 효율적인 이용을 위하여. 우렁쉥이 껍질에서 카로테노이드계 색소를 추출하고 남은 잔사로부터 조다당류를 효과적으로 분리하기 위한 조건을 조사하였다. 우렁쉥이 껍질의 일반성분 조성은 색소를 함유한 것과 탈색시킨 분말 모두 거의 유사한 경향을 보였으며, 조단백질은 약
The effective extraction methods and chemical components of crude polysaccharides of ascidian tunics were investigated. Tow extraction conditions, autoclaving or enzyme treatment, were applied. The proximate composition of ascidian tunics was not much different between those dried in raw (containing pigments) and those acetone treated and dried (decolorized), showing