Korean Journal of Fisheries and Aquatic Sciences (한국수산과학회지)
- Volume 31 Issue 4
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- Pages.553-559
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- 1998
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- 0374-8111(pISSN)
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- 2287-8815(eISSN)
Effects of Electrical Stimulation on Ultrastructure of Plaice, Paralichthys olivaceus Muscle and Sarcoplasmic Reticulum
넙치 근육 및 근소포체 미세구조의 변화에 미치는 전기자극의 영향
- KIM Tae-Jin (National Fisheries R & D Institute) ;
- KIM Young-Jin (National Fisheries R & D Institute) ;
- YOON Ho-Dong (National Fisheries R & D Institute) ;
- CHO Young-Je (Department of Food Science and Technology, Pukyong National University) ;
- CHOI Young-Jun (Dept. of Marine Food Science and Technology, Gyeungsang National University) ;
- LEE Keun-Woo (Department of Seafood Processing, Kunsan University) ;
- KIM Geon-Bae (Department of Seafood Processing, Kunsan University) ;
- KIM Dong-Su (Korea Food Research Institute)
- 김태진 (국립수산진흥원) ;
- 김영진 (국립수산진흥원) ;
- 윤호동 (국립수산진흥원) ;
- 조영제 (부경대학교 식품공학과) ;
- 최영준 (경상대학교 수산가공학과) ;
- 이근우 (군산대학교 수산가공학과) ;
- 김건배 (군산대학교 수산가공학과) ;
- 김동수 (한국식품개발연구원)
- Published : 1998.07.01
Abstract
Electron micrographs of muscle of plaice killed instantly by spiking at the head clearly showed the A-band, I-band, Z-line and M-line in muscle strips, whereas these bands could not be distinguished from each other in electrically stimulated plaice muscle strips. As the electrical stimulation time increased, the continuity of Z-line disrupted rapidly. Electron microscopic observation showed that sarcoplasmic reticulum (SR) in unstimulated plaice had natural triad structures between Z-line. However these structures were disrupted in the electrically stimulated sample. These structures were clearly observed after storage for 10 hrs at
근육의 미세구조는 즉살의 경우, 근섬유의 A대, I대 및 M-line이 뚜렷하게 관찰되었으나, 전기 자극한 것은 근섬유의 가는 섬유가 굵은 섬유 사이로 미끌어져 들어가 I대가 불분명하였으며. 자극 시간이 길어질수록 Z-line의 연속성은 현저하게 소실되었다. 근소포체의 미세구조는 즉 살의 경우, Z-line을 사이에 두고 원래의 상태를 유지하고 있었으나. 전기 자극한 것은 자극 시간이 길어질수록 근소포체가 뭉쳐지거나 파괴된 형태를 보이고 있었으며, 저장 10시간째 더욱 현저하게 나타났다. 근소포체의