Korean Journal of Fisheries and Aquatic Sciences (한국수산과학회지)
- Volume 31 Issue 6
- /
- Pages.901-907
- /
- 1998
- /
- 0374-8111(pISSN)
- /
- 2287-8815(eISSN)
Studies on the Isolation, Refining and Utilization of Lecithin from Skipjack Viscera Oil 2. The Utilization of Lecithin
참치 내장유 중에서 레시틴의 분리, 정제 및 이용에 관한 연구 2. 레시틴의 이용
- KIM Kui-Shik (Department of Food Science and Technology, Yosu National University)
- 김귀식 (여수대학교 식품공학과)
- Published : 1998.11.01
Abstract
The refined lecithin derived from skipjack viscera oil was added to fish sausage and then the quality stability of the fish sausage during storage was studied. The fish sausages with the lecithin (lecithin
고도불포산인 EPA나 DHA가 다량 함유되어 있으면서도 폐기되고 있는 참치 가공 부산물중의 내장지질을 효율적으로 이용하기 위해 정제한 참치 내장중의 레시틴을 각각 첨가하여 어육소시지를 가공한 다음 저장시의 품질 안정성을 조사하였다. 레시틴 첨가어육소시지를
Keywords
- ash sausage;
- 22:6 (n-3);
- 20:5 (n-3);
- quality stability;
- sensory score;
- lecithin;
- skipjack viscera oil