한국수산과학회지 (Korean Journal of Fisheries and Aquatic Sciences)
- 제31권6호
- /
- Pages.875-881
- /
- 1998
- /
- 0374-8111(pISSN)
- /
- 2287-8815(eISSN)
멸치육 효소 가수분해물의 Angiotensin 전환효소 저해작용
Angiotensin Converting Enzyme Inhibitory Activity in Enzymatic Hydrolysates of Anchovy Muscle Protein
- 이태기 (경상대학교 식품과학과 해양산업연구소) ;
- 박영범 (경상대학교 식품과학과 해양산업연구소) ;
- 박덕천 (경상대학교 식품과학과 해양산업연구소) ;
- 염동민 (부경대학교 식품공학과) ;
- 김인수 (양산대학 식품가공과) ;
- 구연숙 (경상대학교 식품과학과 해양산업연구소) ;
- 박영호 (경상대학교 식품과학과 해양산업연구소) ;
- 김선봉 (경상대학교 식품과학과 해양산업연구소)
- LEE Tae-Gee (Department of Food Science/Institute of Marine Industry, Gyeongsang National University) ;
- PARK Young-Beom (Department of Food Science/Institute of Marine Industry, Gyeongsang National University) ;
- PARK Douck-Choun (Department of Food Science/Institute of Marine Industry, Gyeongsang National University) ;
- YEUM Dong-Min (Department of Food Science and Technology, Pukyong National University) ;
- KIM In-Soo (Department of Food Science and Technology, Yangsan College) ;
- GU Yeun-Suk (Department of Food Science/Institute of Marine Industry, Gyeongsang National University) ;
- PARK Young-Ho (Department of Food Science/Institute of Marine Industry, Gyeongsang National University) ;
- KIM Seon-Bong (Department of Food Science/Institute of Marine Industry, Gyeongsang National University)
- 발행 : 1998.11.01
초록
젓갈 및 자건품으로 소비량이 많은 멸치의 기능특성해석 및 기능성 조미 소재 제조의 일환으로 단백질 분해효소에 의한 멸치 육단백질 가수분해물의 peptide-nitrogen 생성량과 ACE 저해작용을 검토하였다. 소화효소와 식품공업용 단백질분해효소를 이용한 탈지 멸치육 가수분해물의
To develop functional food material with angiotensin converting enzyme (ACE) inhibitory peptides, muscle protein of anchovy, Engraulis japonica was hydrolyzed during 48 hrs by digestive pretenses such as pepsin, trypsin,
키워드