Acknowledgement
Supported by : 농촌진흥청
This study was conducted to examine the effect of several postharvest treatments on the storable quality of three apple cultivars, 'Tsugaru', 'jonagold', and 'Hokudo' which are difference in harvest season. Ethylene evolution level showed cultivar-dependent pattern during storage and there was no correlation between the amount of ethylene evolution and storage period among cultivars. Polyethylene film(PE) wrapping was effective in the inhibition of water loss and functional ceramic film was also effective in the prevention of ethylene accumulation inside the wrap during 1 to 3 months of cold storage compared to those of simple PE wrapping. Ethylene scrubber and wax treatment positively contributed to keep the fruit firmness 10% higher than that of control fruit during storage. Waxing enhanced the appearance of 'jonagold' even after simulated marketing period through inhibiting wax accumulation on the fruit surface.
숙기가 다른 세 가지 사과품종을 대상으로 각 품종간의 생리적 차이점 및 에틸렌발생 특성에 따른 저장전후의 과실 품질을 비교 조사하고 몇 가지 수확후 처리가 저장전, 후의 과실품질에 미치는 영향을 조사하였다. 과실의 성숙에 미치는 에틸렌의 작용수준이 품종에 따라 다르며 성숙시의 에틸렌발생량과 저장성과의 상관관계가 확인되지 않았다. 기능성필름의 경우 일반 PE보다 저장기간중 축적된 에틸렌양이 낮았고 에틸렌제거제의 처리로 다소간 경도가 높게 유지되었다. 과실의 외관품질은 에틸렌제거제처리 및 wax 처리로 크게 개선되었는데 특히 저장후 납질이 분비되어 상품성이 크게 나빠지는 '조나골드'의 경우 wax의 사용이 매우 효과적인 것으로 확인되었다.
Supported by : 농촌진흥청