Study on the Content of ${NO_3}^-$ in Green Vegetable Juice by Different Sorts, Harvesting Time, Mixing Rate of Vegetable, Storage Condition and Manufacturers

채소 모재료의 종류, 수확시기별, 부위별 혼합비율, 저장조건 및 생산회사에 따른 녹즙의 ${NO_3}^-$ 함량차이

  • Sohn, Sang-Mok (Lab of Environmental Agriculture, Collee of Agriculture, Dan Kook University) ;
  • Yoon, Ji-Young (Coll. of Agriculture, Dan Kook University)
  • 손상목 (檀國大學敎 農科大學 植物資源學部) ;
  • 윤지영 (檀國大學敎 農科大學 植物資源學部)
  • Published : 1998.12.01

Abstract

After the consumption of green vegetable juice by Korean increase rapidly, the ${NO_3}^-$ intake through green vegetable juice have been ignored to consider for the calculation of daily ${NO_3}^-$ intake. It is necessary to collect the basic data on the ${NO_3}^-$ content in green vegetable juice by different sorts, harvesting time and mixing rate of vegetable, manufacturers and storage conditions for the next calculation of daily ${NO_3}^-$ intake for Korean. Followings are the research results from monitoring and laboratory experiment related with ${NO_3}^-$ and vitamine C in green vegetable juice. The ${NO_3}^-$ content of angelica plaant(tomorrow's leaf) and kale were higher in spring than those in summer and autumm. The highest value of ${NO_3}^-$ content in tomorrow's leaf and kale were 4.85 and 2.94 times higher compare to the lowest value. The average ${NO_3}^-$ content in the midribs of tomorrow's leaf and kale were 7.5 and 2.1 times higher than those in leafblades. It indicate the green vegetable juice made from leadblade of tomorrow's leaf and kale might be better compare to those from midrib in terms of ${NO_3}^-$ content. The content of ${NO_3}^-$ and vitamine C as affected by the timecourse after juice making were decreased rapidly compare to those by storage temperature in case of carrot, kale and cucumber juice. It show the positive comelation between the content of ${NO_3}^-$ and vitamine C in carrot, kale and cucumber juice regardless of room temperature(${NO_3}^-$) or cold temperature(${NO_3}^-$). The content of ${NO_3}^-$ and vitamine C of green vegetable juice by P company were the highest among the manufactuers. The lower content of ${NO_3}^-$ and vitamine C of green vegecable juice by TW company and GB company compare to P company is due to dilution with water to produce the juice. The content of ${NO_3}^-$ of green vegetable juice which were available in market showed 143ppm in carrot juice, 506ppm in tomorrow's leaf juice, 669ppm in wild water celery juice, 985ppm in kale juice, whereas the content of vitamine C were 43ppm in carrot juice, 289ppm in wild water celery juice, 353ppm in kale juice and 768ppm in tomorrow's leaf juice. It was calculated that people take 253mg by tomorrow's leaf juice, 335mg by wild water celery juice, 483mg by kale juice if they drink 500ml of green vegetable juice perday, and it suggest to excess 1.16, 1.53 and 2.21 times respectively only by green vegetable juice consumption.

건강식품의 일종으로 알려져 있는 녹즙의 소비가 크게 증가하는 추세에 있기 때문에 이들 식음료를 통한 질산염 섭취량이 일일 섭취량 계산에서 무시될 수 없을 뿐만 아니라 질산염의 일일 섭취량 계산을 위해서도 녹즙종류별 ${NO_3}^-$ 함량에 대한 기초자료가 필요하다. 이에 녹즙의 모재료인 채소의 종류별, 수확시기별, 부위별 혼합지율 및 생산회사, 저장조건에 따른 녹즙의 함량차이에 일련의 실험과 monitoring을 실시하였던 바 그 결과를 이에 요약하면 다음과 같다. 1. 녹즙의 주요 모재료 채소인 명일엽과 케일의 ${NO_3}^-$ 함량은 봄철이 여름이나 가을에 수확되는 경우보다 훨씬 높은 수준이었다. 명일엽의 경우 년중 최대치는 년중 최저치에 비해 4.85배나 높았고, 케일의 경우 2.9배 높았다. 명일엽과 케일의 ${NO_3}^-$ 함량 년중평균치는 1.731ppm, 5403ppm으로 케일이 명일엽에 비해 3.12배나 높은 수준을 나타냈다. 2. ${NO_3}^-$함량은 중록이 엽신에 비해 명일엽은 7.5배, 케일은 2.1배나 많아 녹즙내 저수준 ${NO_3}^-$ 함량을 위해서는 중록보다는 엽신을 녹즙의 모재료로 사용하는 것이 바람직한 것으로 나타났다. 3. ${NO_3}^-$ 함량과 Vitamin C 함량차이는 저장온도조건에 따른 차이보다는 저장기간에 따른 차이가 뚜렷이 나타났다. 저장기간중의 녹즙의 ${NO_3}^-$ 함량과 Vitamin C 함량은 당근녹즙, 케일녹즙, 오이 녹즙 모두 실온 및 냉장 저장조건에 서정의 상관관계를 나타냈다. 4. 착즙후 ${NO_3}^-$ 함량의 급격한 하락현상은 실온저장의 경우 오이 2시간, 케일 4시간, 당근녹즙 32시간 이후에 나타났으나, 실온 및 냉장보관의 경우 모든 녹즙에서 2시간부터 나타났다. Vitamin C 함량은 ${NO_3}^-$ 함량에 비해 완만히 저하하는 경향이었으나, 당근녹즙의 경우 상대적으로 가장 급격히 낮아졌다. 5. 조사 대상 녹즙회사중 P사의 녹즙이 ${NO_3}^-$ 함량과 Vitamin C 함량 모두 가장 높았고, TW사의 녹즙이 가장 낮았다. ${NO_3}^-$ 함량과 Vitamin C 함량이 GB사 녹즙에서 다함께 P사 녹즙에 비해 같은 경향으로 낮았다는 것은 제조과정에서 일정한 량의 물과 혼합하였기 때문에 나타나는 현상이라고 판단되었다. 6. 녹즙 종류별 ${NO_3}^-$ 함량은 당근녹즙(143ppm) < 명일엽(506ppm) < 돌미나리(669ppm) < 케일녹즙(985ppm) 순으로 많았고, Vitamin C 함량은 당근(43ppm) < 돌미나리(289ppm) < 케일(353ppm) < 명일엽(768ppm)의 순으로 높았다. 7. 일일 ${NO_3}^-$ 섭취량은 500ml의 녹즙을 마시는 경우 명일엽 253mg, 돌미나리 335mg, 케일 483mg으로 녹즙만으로도 이미 WHO/FAO의 일일 ${NO_3}^-$ 섭취허용량보다 1.16배, 1.53배, 2.21배나 초과할 수 있는 것으로 나타났다.

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