Journal of Life Science (생명과학회지)
- Volume 8 Issue 6
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- Pages.737-740
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- 1998
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- 1225-9918(pISSN)
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- 2287-3406(eISSN)
Effect of Oral Administration of Fibrinolytic Enzyme from a Fermented Anchovy, Myulchi Jeot-Gal
멸치액젓 중 혈전용해효소의 경구 투여 효과
Abstract
Effect of oral administration with fibrinolytic enzyme isolated from fermented anchovy(the traditional fermented food in Korea called Myulchi Jeot-gal) and its functionally active enzyme to rat, activation of plasma fibrinolysis was observed. The euglobulin fibrinolytic activities and the plasma levels of H-D-Val-Leu-Lys-pNA(S-2251) amidolysis reached a maximum at 3 hours after the administration to rat. And euglobulin Iysis time(ELT) value after oral admi-nistration showed its activity 2∼3 hours later. From the above result, it was confirmed the enzyme activity in blood by oral administration fibrinolytic enzyme through animal experiment.
멸치액젓으로부터 분리한 혈전용해효소를 rat에 경구투여하여 혈액내에서 효소활성을 확인 하였다. 경구투여 후 0, 1, 2, 3, 4시간 후에 혈액을 채취하여 fibrin분해활성을 본 결과 1시간부터 활성이 나타나기시작하여 3시간째에 가장 높았다. Euglobulin Iysis time(ELT)도 경구투여 2, 3시간후에 활성을 보였다. 또한, euglobulin에 의한 amidolysis acti-vity도 1시간부터 활성이 보이기 시작하여 3시간후에 최고활성에 달했다. 이상의 결과로 동물실험을 통한 혈전용해효소의 경구투여에 의한 활성을 혈액내에서 확인할 수 있었다.