포말분리공정의 운전인자 변화에 따른 수처리 특성

Water Treatment Characteristics by Foam Separator According to Operation Parameters

  • 발행 : 1998.10.01

초록

포말분리 장치를 이용한 해수 중의 단백질 제거 특성을 조사한 결과, 단백질 농도가 높을 수록 그리고 포말층높이가 낮을수록 단백질의 제거속도는 증가는 것으로 나타났다. 단백질의 농도에 따른 제거속도의 변화는 단백질의 농도가 높을수록 그 제거 속도 또한 증가하는 것으로 나타났으며, 본 논문의 폭기량 0.65 cm/sec로 운전한 실험 결과에서 단백질 농도와 제거속도와의 관계가 다음과 같이 나타났다. (equation omitted) 또한 포말층높이의 변화에 대해서도 포말층의 높이가 클수록 그 제거속도는 감소하는 것으로 나타났다. 이때에 폭기량이 많을수록 단백질의 제거속도 또한 크게 나타났으며, 포말층높이의 증가에 따른 제거속도의 감소 정도 또한 폭기량이 많을수록 크게 나타났다. 그러나 상대적인 수치에 따르면, 폭기량에 상관없이 포말층 높이가 10 cm증가함에 따라 낮은 포말층 높이에서의 제거속도의 대략 30 % 정도가 감소하는 것으로 나타나 상대적인 감소율의 비는 일정한 것으로 나타났다.

A study was conducted to evaluate a protein removal characteristics by foam separation. The foam separator was operated in well-mixed tank which would be considered as a completely mixed condition. The feasibility of foam separation to remove protein from fresh and sea water was investigated. Protein removal characteristics of the foam separator were obtained by batch reactor operations. To find the effect of the operating parameter to protein removal rate, the foam separation was carried with variation of initial protein concentration and foam height. The results indicated that the protein removal efficiency was increased with increasing protein concentration and decreased with increasing foam height. The relationship between protein concentration and protein removal rate was evaluated by linear regression.

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