Effect of Oxygen Transfer Rate and Dissolved Oxygen on the Production of PHBV by Azoto-bacter vinelandii UWD.

산소전달 속도와 용존산소가 Azotobacter vinelandii UWD의 생분해성 고분자(PHBV) 생산에 미치는 영향

  • 박창호 (경희대학교 화학공학과, 환경연구소)
  • Published : 1998.12.01

Abstract

In a 20 L fermentor experiments the level of dissolved oxygen (D.O.) strongly affected growth and PHBV production of Azotobacter vinelandii UWD. A higher D.O. (5%) increased specific cell growth rate two folds but PHBV production was 17 folds higher (62.3 wt%) at a lower D.O.(1%) level. D.O. level was not a good criterion to evaluate the effect of aeration on fermentation characteristics of A. vinelandii UWD. This strain maintained an equal D.O. (5%) by decreasing its oxygen consumption rate when oxygen transfer rate (OTR) was decreased by changing agitation speed at a fixed aeration rate. OTR rather than D.O. was a criterion to explain the effect of aeration on the cell growth and PHBV production. At 5% D.O. with a lower 0TR cell growth rate decreased but PHBV production (57.3 wt%) approached to that (62.3 wt%) of the lower (1%) D.O.

용존산소(D.O.) level은 유기산 및 포도당을 혼합한 배지에서 Azotobacter vinelandii UWD의 생장 및 생분해성 고분자(PHBV) 생성에 큰 영향을 주었다. 용존산소 level이 높은 경우(5% D.O.)는 낮은 경우(1% D.O.)에 비해 세포의 생장속도가 약 2배 증가하였으나 PHBV 생성은 D.O.가 낮은 경우 62.3 wt%로 D.O.가 높은 경우에 비해 약 17배 증가하였다. 그러나 B.O. level은 통기(aeration)에 의한 A. vinefandii UWD의 발효특성 연구에 적합한 기준이 아니었다. 공기공급속도를 고정하고 교반속도만을 변화시키는 통기법으로 산소전달속도를 감소시켰을 때 이 균주는 산소소모속도를 그에 따라 대응 감소시킴으써 겉보기 D.O.를 높게(5%) 유지할 수 있었고 이 때 생장이 느려지고 PHBV 양은 57.3 wt%로 증가하였다. 통기가 세포생장 및 PHBV 생성에 미치는 영향을 일관성 있게 설명할 수 있는 기준은 D.O. level이 아니라 산소전달속도였으며 비생장속도는 산소전달속도에 비례하여 증가하였고 PHBV 생산량은 산소전달속도에 반비례하였다.

Keywords