Microbiology and Biotechnology Letters (한국미생물·생명공학회지)
- Volume 26 Issue 6
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- Pages.490-496
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- 1998
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- 1598-642X(pISSN)
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- 2234-7305(eISSN)
Strain Improvement of Aspergillus oryzae for Increasing Productivity of a Proteolytic Enzyme.
고활성 단백질분해효소 생산균주의 개발을 위한 Aspergillus oryzae의 원형질체 융합에 의한 변이
Abstract
Aspergillus oryzae producing high proteolytic enzyme was isolated from soybean koji and named tentatively A. oryzae O-1. A. oryzae U-1 was obtained by mutation of A. oryzae O-1 with ultraviolet (UV)-irradiation and produced 14 times higher pretense activity compared with A. oryzae O-1. A. oryzae E-1 was acquired by treatment of A. oryzae U-1 with 0.5 M ethylmethanesulfonate (EMS) for 6 min at 3
단백질 식품의 가공에 이용할 수 있는 역가 높은 단백질분해효소를 개발하기 위하여 누룩, 메주, 어류, 젓갈 및 토양 등의 시료 중에서 활성이 높은 단백질분해효소의 생산 균주로 A. oryzae O-1균을 분리 동정하였다. A. oryzae O-1을 UV조사(20W, 15cm, 90초)하여 활성이 높은 단백질분해효소 생산균주, A. oryzae U-1을 선발하였고, 다시 A. oryzae U-1포자를 0.5M EMS용액에 처리 (3