Development of Natural Antimicrobial Agents for Preserving Greenhouse Fresh Produce

시설원예산물의 선도유지를 위한 항균소재의 개발

  • Published : 1998.09.01

Abstract

To investigate the function and effectiveness of natural antimicrobial agent(NAA), as freshness preserving material, extracted from medicinal herbs, their antimicrobial activities were tested against Bacillus cereus, Corynebacterium xerosis, Peudomonas syringae and Enterobacter aerogenes causing the postharvest decay of greenhouse produce. The ethanol extracts of Polygonum cuspidatum Sieb. et Zucc and Syzyrium aromaticum (L.) Merr. et Perry showed remarkable inhibitory effect on the growth of above-mentioned reference microorganisms when treated with mon than 500ppm. The antimicrobial activities of NAA were very stable in the wide spectrum of temperature (40$^{\circ}C$-180$^{\circ}C$) and pH(4-10).

약용식물로부터 항균활성소재를 ethanol로 추출하고, 각 추출물의 시설원예산물에 대한 선도유지제로서의 기능과 효능을 입증하기 위하여, 변패된 시설원예산물에서 분리된 Bacillus cereus, Corynebacterium xerosis, Pseudomonas syringae 및 Enterobacter aerogenes를 공시균주로 사용하여 항균성을 실험한 결과, 호장, 정향, 치자, 황금, 적작약, 결명자 등에서 항균성을 확인하였고, 여기에서 가장 우수한 항균력을 가진 호장(Polygonum cuspidatum Sieb. et Zucc) 또는 정향(Syzyrium aromaticum L. Merr. et Perry)추출물을 선택하여, paper disk mothod에 의한 농도별 항균력을 실험한 결과, 변패미생물에 대하여 농도에 비례하여 상당한 항균효과를 보였으며, 생육저해곡선에서는 500ppm이상에서 미생물의 생육이 완전히 억제되는 것을 볼 수 있었다. 호장 및 정향 ethanol추출물의 항균물질에 대한 열 및 pH안정성실험에서는 광범위한 온도(40-18$0^{\circ}C$)와 pH범위(4-10)에서 항균력을 보임으로써 열과 pH에 안정한 것으로 나타났다.

Keywords