포장용 필름에 따른 풋고추의 저장중 품질 변화

Plastic Films affect the Storage Quality of Green Chili Pepper

  • 발행 : 1998.09.01

초록

풋고추를 수확한 다음 신선도를 유지할 수 있도록 하기 위하여 산소와 이산화탄소의 투과도가 서로 다른 LDPE, SM250, CPP 및 MPD의 4가지 포장재를 사용하여 풋고추를 포장한 다음 1$0^{\circ}C$에서 저장하면서 품질특성을 측정하였다. LDPE로 포장한 시험구는 일반적으로 고추의 저장에 적합하다고 알려진 산소 농도 3-5%, 이산화탄소 농도 5% 이하의 공기 조성을 유지하였으며, 무게, ascorbic acid 함량 및 총균수에 있어서도 다른 포장재료에 비하여 우수한 특성을 나타내어 풋고추의 신선도를 유지하는 데에 적합한 플라스틱 포장재로 생각되었다.

To prolong the shelf life of green chili pepper, packaging films such as 30 $\mu\textrm{m}$ low density polyethylene(LDPE), 20 $\mu\textrm{m}$ perforated polyolefin (SM250), 30 $\mu\textrm{m}$ cast polypropylene (CPP) and 15 $\mu\textrm{m}$ polyolefin (MPD) were used. LDPE showed a suitable gas concentration which consisted of 3-5% O$_2$ and below 5% CO$_2$for keeping quality of green chili peppers after 10 days. Though weight loss was 9.3% for SM250 after 5 days, others showed below 2.0% weight loss after 40 days. Green chili peppers inside CPP package revealed a great decrease in ascorbic acid content after 30 days. SM250 showed a less total microbial count among packages, but there was no great differences among packages.

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