Studies on the Biological Function and Antibacterial Effect of Lactoperoxidase System in Raw Milk 2. Antibacterial Effect of Lactoperoxidase System Against Listeria monocytogenes

우유내의 LP system의 생리기능 및 항균성에 관한 연구 2. Listeria monocytogenes에 대한 항균효과

  • 정충일 (건국대학교 동물자원 연구센터) ;
  • 남은숙 (건국대학교 동물자원 연구센터) ;
  • 김대원 (건국대학교 동물자원 연구센터) ;
  • 이원창 (건국대학교 동물자원 연구센터) ;
  • 정동관 (고신대학교)
  • Published : 1998.06.01

Abstract

This study was carried out to measure the antibacterial effect of lactoperoxidase system against L. monocytogenes. When the initial inoculum levels ($10^{2},\;10^{4},\;10^{7}\;CFU/ml$), concentration of LP (10 ppm, 20 ppm, 30 ppm), culture media (TSB-YE, UHT milk) and storage temperatures ($5^{\circ}C,\;10^{\circ}C,\;15^{\circ}C$) were set up differently for the experiment and the antibacterial effect was compared, the highest antibacterial effect of LP system was shown at $10^{2}\;cfu/ml$ of initial inoculum level, 10 ppm of LP concentration and $5^{\circ}C$ of incubaction temperature. The antibacterial effect of LPS in UHT milk was similar to that in Tryptic soy broth.

본 연구의 목적은 L. monocytogenes에 대한 LP system의 항균효과를 측정하기 위하여 수행되었다. 초기 접종수준($10^{2},\;10^{4},\;10^{7}\;CFU/ml$), LP의 농도는 (10, 20, 30ppm), 그리고 저장온도(5, 10, $15^{\circ}C$), 배지종류(TSB-YE, UHT milk) 에 따라 Listeria monocytogenes에 대한 항균 효과를 측정 비교한 결과 초기접종수준을 $10^{2}\;cfu/ml$로 하였을때와 LPshd도는 10ppm 및 $5^{\circ}C$로 배양에서 항균력이 높게 나타났다. UHT milk를 이용한 LP system의 항균 효과는 Tryptic soy agar를 이용한 시험결과와 비슷하게 나타났다.

Keywords