The Korean Journal of Food And Nutrition (한국식품영양학회지)
- Volume 11 Issue 2
- /
- Pages.150-158
- /
- 1998
- /
- 1225-4339(pISSN)
- /
- 2287-4992(eISSN)
Sugars in Korean and Japanese Beer - 2. Enzymatic Analysis -
한국 및 일본산 맥주의 당에 관한 연구 - 2. 효소적 분석 -
Abstract
Limit dextrin of Korean beer(3 brands) and Japanese beer(21 brands) were separated by ethanol fractionation. Limit dextrin of Korean and Japanese beer was estimated to be 1.1%. 1H-NMR analysis revealed that the limit dextrin showed both signal of
한국산 맥주 3종류, 일본산 맥주 21종류의 한계 덱스트린을 에탄올 침전법으로 분리하였다. 한계 덱스트린의 양은 평균 1.1%로 전체 당 3.15%의 34.5%를 나타냈다. FPLC 분석 결과 한계 덱스트린은 평균 글루코오스 잔기 25개 정도로 형성된 것으로 나타났다. 1H-NMR 분석으로 한계 덱스트린의
Keywords
- Korean beer;
- Japanese beer;
- maltooligosaccharides of beer;
- limit dextrin of beer;
- Bifidus growth factor of beer