초록
UV-B 강도 변화가 식물의 생장에 미치는 영향을 조사하기 위하여, 오이를 이용하여 3주간 3단계의 UV-B[일일 평균 UV-$B^{BE}$; 무처리(0.03), 저UV-B(6.40), 고UV-B(11.32) kJ $m^{-2}$]조사 실험을 수행하였다. 3주간의 UV-B 조사에 의해 건물중 및 엽면적은 고UV-B 처리와 저UV-B 처리에서 각각 60%와 40% 정도의 감소를 보였으나, 엽중비는 증가하였다. UV-B에 의해 고UV-B 처리에서 약 45%, 저UV-B 처리에서 약 37%의 광합성속도의 감소를 나타내었으나 증산속도의 변환느 나타나지 않았다. 총 엽록소 함량은 UV-B 강도의 증가에 따라 감소하였으며, UV-흡수물질인 flavonoid의 함량은 고UV-B 처리에서 약 19% 저UV-B처리에서 약 14%의 증가를 보였다. 이상의 결과로 볼 때 UV-B조사는 오이 식물에 극심한 생육 저해를 나타내었으며, 그 피해는 UV-B 강도에 따라 증가하였다. 따라서 현재 지구에 도달하는 태양UV-B에 의해서도 오이식물은 영향을 받고 있는 것으로 사료되며, 장래 예상되는 오존층 감소에 의해서도 생육장해를 나타낼 것으로 사료된다.
To investigate the effects of different UV-B levels on plant growth, cucumber plants were subjected to three levels of biologically effective ultraviolet-B(UV--$B^{BE}$ radiation [daily dose : 0.03(No UV-B), 6.40(Low UV-B) and 11.30 (High UV-B) kJ $m^{-2}$, UV--$B^{BE}$] in the growth chambers for 3 weeks during the early growth period. High and low levels of UV-B irradiation drastically decreased both dry weight and leaf area, but increased specific leaf weight of cucumber. Plants subjected to UV-B resulted in 30% and 20% reduction of photosynthesis rate by high and low UV-B, respectively. However, respiration rate was not affected by the UV-B. With increasing UV-B intensity, total chlorophyll contents were decreased linearly, while the contents of flavonoid were increased linearly. These results suggest that the present levels of UV-B may affect the growth of cucumber plant compared with a UV-B-free condition. It is likely that the growth of cucumber will be affected by enhanced UV-B due to ozone depletion in the near future.