Monascus sp. YH-69의 분리동정과 색소의 생산

Isolation and cultural condition of Monascus sp. YH-69 for the Production of the Pigments

  • 유춘발 (대구대학교 공과대학 식품공학과) ;
  • 진영호 (대구대학교 공과대학 식품공학과)
  • 발행 : 1998.02.01

초록

자연계로 부터 색소생산균을 분리하고 색고 생산성이 가장 양호한 YH-69를 동정한 결과, Monascus ruber의 근연균으로 동정되었따. 분리균의 색소 생산성을 분석한 결과, 탄고원은 200 mesh의 6% 쌀가루가 가장 우수하였으며,질소원은 0.2%의 yeast extract, 인산염은 0.3% ammonium sulfate, 무기염은 0.002% $ZnSO_4$에서 높은 생산성을 보였다. 가장 높은 생산성을 보인 인자들을 조한하여 최적의 배지를 구성하고 색소생산성을 조사한 결과, pH 5와 30${\circ}C$에서 높은 생산성을 보였으며, 배양 3일째로부터 색소생산성이 증가하여 배양 6일째 최고의 생산성을 보였다.

The mold YH-69 producing pigments was isolated from soil, and identified as Monascus sp.. For the production of the pigments from the mold, the best condition was observed with 6% rice powder with 200 mesh, 0.2% yeast extract, 0.3% ammonium sulfate, and 0.02% ZnSO4 at pH 5 and 30$\circ$ for 6 day with reciprocal shaking.

키워드

참고문헌

  1. 식품첨가물 공전 한국식품공업협회
  2. Agric. Biol. Chem. v.47 no.5 Formation and identification of anthocyanins in cultured cells of Vitis sp. Yamakawa, T.;Ishida, K.;Kato,S.;Kodama, T.;Minoda, Y.
  3. J. Biosci. Biotech. Biochem. v.56 no.1 Red pogment formation in cultured cells of Carthamus tinctorious Hanagata, N.;Ito, A.;Fukuju, Y.;Murata, K.
  4. J. Food. Sci. v.46 Production and ioslation of an antibiotics from Monascus pupureus and its relationship to pigment production Wong, H.C.;Koehler, P.E.
  5. Germany J. Cramer The genera of fungi sporulating in pure culture (3rd ed.) von Arx J.A.
  6. Aust. J. Bot. v.31 A new taxanomy for Monascus species based on cultural microscopical character Hawksworth, D.L.;Pitt, J.I.
  7. J. Ferment. Technol. v.51 no.6 Isolation and cultural conditions of Monascus sp. for the production of pigment in a submerged culture Lin, C.F.
  8. J. Food. Sci. v.45 Pigment produced by Monascus purpureus with regard to quality and quantity Broder, C.U.;Koehder, P.E.
  9. Anal. Chem. v.28 Colorimetric method for determination of sugar and related substance Dubins, M.;Gilles, K.A.;Mamilton, J.K.;Reber, P.A.;Smith, F.
  10. 한국식품과학회지 v.24 no.5 Monascus anka albidus의 적색 색소 생산 김명희;이태경;양한철
  11. Agric. Biol. Chem. v.39 no.9 Production of Monascus-pigment in a submerged culture Yoshimura, M.;Yamanaka, S.;Mitsugi ,K.;Hirose, Y.
  12. 한국산업미생물학회지 v.8 no.2 Monascus sp.가 생산하는 황색색소에 관한 연구: 제 1보, 황색색소 생산의 배양조건 장욱;김현수;손충홍;배종찬;유주현
  13. 한국산업미생물학회지 v.7 no.1 Monascus sp.가 생산하는 적색색소에 관한 연구: 제 1보, 균주의 분리 및 색소생산 배양조건 김현수;김두현;양호석;변용호;유주현
  14. Can. J. Microbiol. v.24 The effect of pH and amino acids on conidiation and pigment production of Monascus major ATCC 16362 and Monascus rebiginosus ATCC 16367 in submerged shaken culture Carels, M.;Shepherd, D.
  15. Kor. J. Appl. Bioeng. v.11 no.4 Fermentative production of anka-pigment(Monascus-pigments) Su, C.Y.
  16. 醱酵と工業 v.43 no.6 紅麴と紅麴菌をめぐる歷史的と最近の動向 遠藤 章
  17. 日本農藝化學會誌 v.55 no.1 固培養による紅麴の生産 廣井忠夫;高橋 剛;嶋 悌司;鈴木恒夫;月岡 本;小笠原長宏