Applied Biological Chemistry
- Volume 41 Issue 7
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- Pages.539-544
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- 1998
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- 2468-0834(pISSN)
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- 2468-0842(eISSN)
Effects of Poria cocos Powder on Wet Noodle Qualities
복령분말이 생국수의 품질에 미치는 영향
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Kim, Young-Soo
(Department of Food Science and Technology, Chonbuk National University)
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김영수
(전북대학교 농과대학 식품공학과)
- Published : 1998.12.31
Abstract
A study was conducted to investigate the effects of Poria cocos powder on dough rheology and wet noodle quality. Poria cocos powder had considerably lower content of crude protein, crude fat and crude ash than those of wheat flour. Poria cocos powder had also much bigger particle size
복령분말을 밀가루에 0, 3, 5, 7% 첨가하여 제조한 반죽의 리올로지와 이들로부터 제조한 생국수의 품질 특성을 조사하였다. 복령분말은 밀가루에 비해 단백질, 지방 및 회분 함량이 현저히 낮았다. 복령분말의 입자분포도는