Preparation of Calcium-based Powder from Fish Bone and its Characteristics

어류뼈를 이용한 칼슘제의 제조 및 특성

  • Choi, Jong-Duck (Department of Marine Food Science and Technology, and Institute of Marine Industry, Gyeongsang National University) ;
  • Kim, Dong-Soo (Korea Food Research Institute) ;
  • Kim, Jin-Soo (Department of Marine Food Science and Technology, and Institute of Marine Industry, Gyeongsang National University)
  • 최종덕 (경상대학교 수산가공학과.해양산업연구소) ;
  • 김동수 (한국식품개발연구원) ;
  • 김진수 (경상대학교 수산가공학과.해양산업연구소)
  • Published : 1998.04.30

Abstract

As a part of investigation for utilizing seafood processing by-products as a functional food source, we investigated the processing condition (extraction methods and autoclaving time) of a functional calcium-based powder from fish bones and its characteristics. The calcium-based powder from Alaska pollack bone by autoclaving in water showed lower in the calcium content and higher in the yields and the soluble calcium ratio than those from fish bone by the other calcium extraction methods. As the autoclaving time elapsed up to 40 min, the content and soluble ratio of calcium increased, and the yield decreased. On the other hand, there were no difference found in those among calcium-based powders autoclaved for 40 min and over. Judging from the results, the calcium-based powder from Alaska pollack autoclaved in water for 40 min (CAP) was superior to those from fish bone by the other processing condition. The CAP was mostly solublized by shaking $(37^{\circ}C)$ for 1 hr at the acidic condition (pH 2.0). The soluble calcium ratio of acid-solublized CAP was about 59% by shaking $(37^{\circ}C)$ for 3 hr and over at the neutral condition (pH 7.0).

수산가공 부산물을 기능성 식품가공 소재로 이용하기 위한 일련의 연구로 기능성 어류 뼈 칼슘제의 제조 조건(회수방법 및 autoclaving 시간) 및 칼슘제의 특성에 대하여 살펴보았다. 명태 뼈에 물을 가하고 autoclaving한 칼슘제가 기타 방법으로 제조한 칼슘제에 비하여 칼슘함량은 낮았고, 수율 및 칼슘 가용화율은 높았다. 칼슘제 제조를 위한 autoclaving 처리시간은 40분간 처리한 것이 이보다 단시간 처리한 것보다 칼슘의 함량 및 가용화율은 높았고, 수율은 낮았다. 그러나 이보다 장시간 처리한 것과는 이들 성분에서 차이가 없었다. 이상의 결과로 미루어 보아 명태 뼈에 물을 가하고 40분간 autoclaving한 칼슘제가 기타 어종, 방법 및 autoclaving 시간으로 제조한 것보다 우수하다고 판단되었다. 이 조건으로 제조한 칼슘제는 산성조건(pH 2)에서 1시간동안 진탕$(37^{\circ}C)$으로 거의 가용화 되었고, 이를 중성조건(pH 7.0)에서 3시간동안 진탕$(37^{\circ}C)$함으로서 약 59%가 가용화 되었다.

Keywords