Applied Biological Chemistry
- Volume 41 Issue 2
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- Pages.119-124
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- 1998
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- 2468-0834(pISSN)
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- 2468-0842(eISSN)
Isolation and Identification of Fibrinolytic Bacteria from Korean Traditional Chungkookjang
전통식품(청국장)으로 부터 fibrin용해 세균의 분리 동정
- Heo, Seok (Department of Applied Biology and Chemistry, KonKuk University) ;
- Joo, Hyun-Kyu (Division of Food Resources, Sun Moon University) ;
- Lee, Si-Kyung (Department of Applied Biology and Chemistry, KonKuk University)
- Published : 1998.04.30
Abstract
In this study, the bacteria which could hydrolyze the fibrin produced through the blood coagulation mechanism in the human body, were isolated from Chungkookjang. The KCK-7 strain was selected among the isolated bacteria as the best strain for fibrinolytic activity. It was spore forming and Gram positive.
체내혈액의 응고기작에 의해 생성된 단백질인 fibrin을 분해할 수 있는 효소를 분비하는 균을 청국장으로부터 분리하여 동정하였다. 청국장으로부터 protein 분해능이 있는 균주를 분리하고 분리한 균주들 중에서 혈전용해능이 가장 우수한 균주인 KCK-7를 선발하였다. 이 균주는 호기성으로 포자를 형성 하는 Gram(+)균이었으며 Gas chromatography에 의한 세포의 지방산 분석은