Change of Funtional Properties and Extraction of Protein from Abolished Protein Resource by Protease

Protease 처리에 의한 폐단백자원의 단백질 용출 및 기능성 변화

  • Chun, Sung-Sook (Dept. of Food Science & Technology, Yeungnam University) ;
  • Cho, Young-Je (Dept. of Food Engineering, Sangju National Polytechnic University) ;
  • Son, Gyu-Mok (Dept. of Food Nutrient, Changwon Junior College) ;
  • Choi, Heui-Jin (Dept. of Food Science & Technology, Yeungnam University) ;
  • Choi, Cheong (Dept. of Food Science & Technology, Yeungnam University)
  • 천성숙 (영남대학교 식품가공학과) ;
  • 조영제 (상주산업대학교 식품공학과) ;
  • 손규목 (창원전문대학 식품영양과) ;
  • 최희진 (영남대학교 식품가공학과) ;
  • 최청 (영남대학교 식품가공학과)
  • Published : 1998.02.28

Abstract

To improve extraction of insoluble proteins and functional properties of abolished proteins by protease. It was found that the optimum pH, optimum temperature, optimum treatment time and optimum unit of enzyme far extraction of protein were pH 9.0, $60^{\circ}C$, 8 hrs, 40 units. The foaming capacity and foaming satbility of sesame meal protein after treatment of enzyme were especially higher than control. The emulsion capacity and emulsion satbility of sesame meal protein were higher than control. Coil absorption as well as water absorption capacities of sesame meal protein were higher than control.

폐단백질을 활용하는 방도의 하나로 폐단백질 자원으로 부터 불용성 단백질의 분리 효율성을 높이고 기능성을 개선하기 위하여 protease를 생산하는 Aspergillus sp. MS-18균주를 토양으로 부터 분리하고 이 균주가 생산하는 효소를 이용한 단백질 추출 최적 조건을 규명하고 추출 단백질의 기능성을 비교 검토하였다. 참깨박 단백질의 용출을 위한 최적 pH, 최적 온도, 최적 처리 시간과 최적 첨가 효소량은 pH 9.0, $60^{\circ}C$, 8시간 처리, 40 unit 이었다. 효소 처리된 참깨박 단백질은 효소 처리의 경우 대조구에 비해 기포 형성력과 기포 안정성이 매우 증가하였고, 참깨박 단백질의 유화력은 효소 처리구의 경우 전 pH의 범위에서 유화력과 유화 안정성이 매우 증가하였다. 참깨박 단백질의 유지 흡착력과 수분 흡착력은 효소 처리구가 대조구에 비해서 높은값을 나타내었다.

Keywords