Applied Biological Chemistry
- Volume 41 Issue 1
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- Pages.13-17
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- 1998
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- 2468-0834(pISSN)
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- 2468-0842(eISSN)
Change of Funtional Properties and Extraction of Protein from Abolished Protein Resource by Protease
Protease 처리에 의한 폐단백자원의 단백질 용출 및 기능성 변화
- Chun, Sung-Sook (Dept. of Food Science & Technology, Yeungnam University) ;
- Cho, Young-Je (Dept. of Food Engineering, Sangju National Polytechnic University) ;
- Son, Gyu-Mok (Dept. of Food Nutrient, Changwon Junior College) ;
- Choi, Heui-Jin (Dept. of Food Science & Technology, Yeungnam University) ;
- Choi, Cheong (Dept. of Food Science & Technology, Yeungnam University)
- 천성숙 (영남대학교 식품가공학과) ;
- 조영제 (상주산업대학교 식품공학과) ;
- 손규목 (창원전문대학 식품영양과) ;
- 최희진 (영남대학교 식품가공학과) ;
- 최청 (영남대학교 식품가공학과)
- Published : 1998.02.28
Abstract
To improve extraction of insoluble proteins and functional properties of abolished proteins by protease. It was found that the optimum pH, optimum temperature, optimum treatment time and optimum unit of enzyme far extraction of protein were pH 9.0,
폐단백질을 활용하는 방도의 하나로 폐단백질 자원으로 부터 불용성 단백질의 분리 효율성을 높이고 기능성을 개선하기 위하여 protease를 생산하는 Aspergillus sp. MS-18균주를 토양으로 부터 분리하고 이 균주가 생산하는 효소를 이용한 단백질 추출 최적 조건을 규명하고 추출 단백질의 기능성을 비교 검토하였다. 참깨박 단백질의 용출을 위한 최적 pH, 최적 온도, 최적 처리 시간과 최적 첨가 효소량은 pH 9.0,