Korean Journal of Food Science and Technology (한국식품과학회지)
- Volume 30 Issue 5
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- Pages.1120-1127
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- 1998
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- 0367-6293(pISSN)
Quality Characteristics of Mackerel Surimi Prepared by Alkaline Washing under Reduced Pressure
감압 알칼리 수세하여 제조한 고등어 Surimi의 품질 특성
- Park, Hyung-Sun (Department of Food Science and Technology, Kyungsung University) ;
- Park, Sang-Woo (Department of Food Science and Technology, Kyungsung University) ;
- Yang, Seung-Taek (Department of Food Science and Technology, Kyungsung University)
- Published : 1998.10.01
Abstract
An attempt was made in this study to investigate the optimum condition of washing for preparation of mackerel surimi by alkaline washing of 1, 3, 5, and 7 times under atmospheric (760), 660, and 560 mmHg pressure. The qualities of surimis were examined by analyzing the factors such as water content, crude lipid, pH, volatile basic nitrogen (VBN), expressible drip, protein extractability,
고등어 surimi를 효율적으로 생산하기 위한 연구의 일환으로 감압수세장치를 설계 제작하고 이 장치를 이용하여 각각 상압과, 560 및 660 mmHg의 감압 하에서 각각 1, 3, 5 및 7회 알칼리 수세하고 압력 및 수세횟수에 따른 고등어 surimi의 품질 특성을 검토하였다. 설계 제작한 감압수세장치는 연속수세가 가능하였으며 양질의 surimi를 효율적으로 제조할 수 있었다. 전체의 수세조건을 통하여 surimi의 수분함량은